Рідні активіста та журналіста Сергія Цигіпи розповіли подробиці його викрадення

Дата: 30 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Жителя Нової Каховки на Херсонщині, ветерана АТО, журналіста, голову ГО “Каховський плацдарм” Сергія Цигіпу викрали, коли він йшов із гуманітарною допомогою до жительки сусіднього Таврійська. 

Чоловіка досі утримують у російському полоні, розповіла падчірка викраденого Анастасія Новицька під час конференції “Після війни: переосмислення майбутнього громадянського суспільства”. 

Сергій Цигіпа. Джерело: скриншот з відео

Вона уточнила, що її мама разом із вітчимом займалися волонтерською діяльністю з самого початку повномасштабного вторгнення й окупації росіянами Херсонщини. Доставляючи гуманітарку за межі Нової Каховки, вони щоразу наражалися на небезпеку, оскільки йти треба було через російські блокпости.

“Уранці 12 березня Сергій пішов віднести волонтерську допомогу одній з бабусь до сусіднього Таврійська. У нього був телефон, в якому можна було, вважаю, знайти багато провокаційної для окупантів інформації. Бо він — журналіст, активіст, патріот України. Він знав, що телефони перевіряють, але не знаю, чи видалив файли, що могли спровокувати російських військових”, — розповіла Анастасія.

Дружина і падчірка Цигіпи зрозуміли, що щось трапилося, коли той не повернувся додому навіть увечері. Зв’язку з ним не було.

Ранком наступного дня жінка пішла шляхом Сергія Цигіпи, але їй вдалося з’ясувати лише те, що пункту призначення він не дістався. Того ж дня в Каховці зник ще один журналіст, його друг — Олег Батурин, нагадала Анастасія.

Дружина Цигіпи зверталася до багатьох інстанцій, які зараз є у Новій Каховці, — до російських військових, призначених окупантами чиновників тощо. Спочатку їй не надавали жодної інформації, але під час чергового візиту до виконкому, який тоді вже очолював російський чиновник на прізвище Леонтьєв, їй підтвердили, що Сергій в полоні. За словами окупаційного чиновника, з чоловіка “ніхто не знущається”, але він “незручний”, тож перебуватиме там.

На будь-які питання, прохання зв’язку або передачі Сергію, — відмовили.За десять днів після зникнення додому повернувся Батурин, який також утримувався в полоні росіян. Він розповів, що не бачив Сергія, коли їх везли, бо в затриманих були мішки на головах. Але при перекличці він чув прізвище “Цигіпа”. Також журналіст розповів, що під час перебування в полоні його не кормили, з нього знущалися, погрожували йому та його сім’ї, щоб примусити до співпраці. На переконання Анастасії, з її вітчимом у полоні коїли таке ж саме.

Згодом на одному з російських телеканалів показали інтерв’ю з Цигіпою, де його називають “старшим офіцером Сил спеціальних операцій ЗСУ, який переїхав до РФ”. У ньому чоловік критикує дії української армії.

“Коли я подивилася це інтерв’ю, то отримала шок. Я знаю, як Сергій спілкується, як почуває себе перед камерою. Він сильно схуд, його дуже коротко підстригли. У нього був дуже неохайний вигляд, побої на голові. Також він підтримував одну руку іншою. Можу лише уявляти, що з ним було за два місяці перебування у полоні”, — сказала Анастасія.

На її переконання, все, що він казав у цьому “інтерв’ю”, — лише заради збереження життя.

“Дивитися на це було жахливо. Розумію, що його змусили це сказати. Але він тримався два місяці”, — каже дівчина.

Анастасія розповіла, що вони с мамою зв’язувалися з дуже великою кількістю людей — журналістів, юристів, волонтерів, які могли б допомогти із включенням Сергія в список на обмін полоненими.

“Це наша головна мета. Також я хочу сказали тим, хто, можливо, не розуміє, що відбувається зараз на окупованих  територіях. Люди не можуть вільно говорити, в них немає зв’язку, великі перебої з інтернетом”, — заявила вона.

Дівчина звернулася до всіх, хто може допомогти звільнити Сергія Цигіпу з полону: “Я потребую допомоги, бо хочу побачити свого вітчима живим і неушкодженим”, — сказала Анастасія.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що найбільше викрадених російськими окупантами українців — у Запорізькій та Херсонській областях. Такі дані станом на 20 квітня зафіксували правозахисники Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини.

Повний текст звіту “Насильницькі зникнення та свавільні затримання активних громадян України окупаційними силами Російської Федерації в ході повномасштабного вторгнення з 24 лютого 2022 року” — тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter