Найбільше викрадених окупантами українців – у Херсонській та Запорізькій областях

Дата: 29 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Найбільшу кількість викрадених російськими окупантами українців правозахисники зафіксували у Запорізькій та Херсонській областях – 43 і 45, відповідно.

Такі дані 29 квітня озвучила голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик під час конференції “Після війни: переосмислення майбутнього громадянського суспільства”.

Учасниці пресконференції у Варшаві 27–29 квітня “Після війни: переосмислення майбутнього громадянського суспільства”. Джерело: скриншот з відео Центру прав людини ZMINA

Загалом випадки викрадення російськими військовими активістів, журналістів, представників місцевої влади, локальних політиків, релігійних діячів, бізнесменів та їхніх родичів зафіксовані у восьми областях України: крім названих, ще в Київській, Чернігівській, Сумській, Харківський, Луганській та Донецькій.

Правозахисниця нагадала, що це не нова практика російської армії. До неї окупанти та підконтрольні їм терористичні угруповання “Л/ДНР” вдавалися з 2014 року — початку окупації частини Донбасу та Криму. 

“Тоді була велика хвиля зникнень журналістів та активістів. Найбільша кількість людей була викрадена в березні того року. Така ж практика викрадень з боку окупантів була у 2017–2018 роках. Переважну більшість зниклих чи свавільно затриманих тоді складали кримські татари. Частину з них звільнили, доля деяких досі не відома”, — розповіла Печончик. 

Вона також нагадала про незаконну в’язницю “Ізоляція” в окупованому Донецьку, де досі незаконно утримують українців.

За словами голови правління Центру прав людини ZMINA, зараз на новоокупованих територіях почалася набагато більша хвиля таких подій.

За даними звіту “Насильницькі зникнення та свавільні затримання активних громадян України окупаційними силами Російської Федерації в ході повномасштабного вторгнення з 24 лютого 2022 року”, станом на 20 квітня задокументовано 139 випадків зникнень. 67 осіб звільнили, сімох знайшли мертвими або вони померли після звільнення внаслідок перенесених тортур, уточнила Печончик. Серед свавільно затриманих або викрадених росіянами громадян — 23 жінки.

Водночас правозахисниця наголосила на тому, що реальна кількість викрадень є набагато більшою, оскільки справжню картину важко оцінити з огляду на обмеження роботи правозахисників на окупованих територіях.

“Можуть бути тисячі таких ситуацій. Під удар потрапляють найбільш вразливі категорії — журналісти, активісти, представники місцевого самоврядування, військові, ветерани АТО, бізнесмени та їхні рідні”, — сказала Тетяна Печончик.

Вона уточнила, що кількість викрадень росте щодня. На її переконання, правозахисники мають висвітлювати цю інформацію, щоб допомогти полоненим, викраденим чи затриманим повернути свободу. Для цього необхідно надсилати чітку інформацію світовій спільноті, постійно розповідати про воєнні злочини Росії, а також розпочинати відповідні провадження на міжнародному рівні, переконана правозахисниця.

З початку повномасштабного вторгнення Росії українські правозахисні організації фіксують численні випадки насильницьких зникнень громадських активістів, волонтерів, журналістів та представників місцевої влади в окупованих населених пунктах та містах в облозі, а також є випадок викрадення рятувальника, задіяного в евакуації цивільних.

ZMINA підготувала список людей, про яких відомо, що вони були викрадені представниками російської окупаційної влади. Список постійно оновлюється.

Фото обкладинки: ФБ Медіаплатформа “Вгору”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter