Резніков очікує ухвалення закону про перехідне правосуддя для Криму та ОРДЛО у 2021 році

Дата: 11 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Віцепрем’єр-міністр та міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков сподівається, що Верховна Рада ухвалить закон про перехідний період і перехідне правосуддя для Криму та ОРДЛО у 2021 році.

Про це повідомляє “Крим.Реалії“. 

Олексій Резніков

Він уточнив, що законопроєкт складатиметься з декількох розділів і в ньому використають стандарти ООН, згідно з якими основною метою перехідного правосуддя буде захист права жертви на справедливість.

“Наступного року, сподіваюся, парламент ухвалить цей закон. Це буде сигналом і людям, які живуть на окупованих територіях, і тим катам, які там перебувають. А також – міжнародним партнерам, для того щоб вони розуміли, як ми будемо діяти”, – пояснив очільник Мінреінтеграції України.

Заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов раніше висловлював думку, що перехідне правосуддя для Криму і для Донбасу може бути різним і мати свої особливості.

За словами Мамедова, українські прокурори розслідують понад 5 тисяч проваджень щодо військових злочинів у Криму та на Донбасі. Він також зазначав, що у відомстві готують спеціальну електронну базу даних, яка охоплюватиме хронологію військової агресії Росії в Криму.

В Офісі генпрокурора України повідомляли, що зафіксували близько 14 тисяч кримінальних порушень у Криму і на Донбасі.

Нагадаємо, українські слідчі та судді потребують законодавства, гармонізованого з нормами міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права, що відповідає на злочини, скоєні під час російсько-української війни. 

У вересні парламент у першому читанні ухвалив законопроєкт про воєнних злочинців №2689, який має гармонізувати Кримінальний кодекс України з міжнародним кримінальним правом. Правозахисники та потерпілі від катувань під час російсько-української війни неодноразово закликали парламент ухвалити документ. З такими самими закликами до України виступали й у ПАРЄ.

До другого читання до законопроєкту надійшло 123 правки. Проти переслідування за воєнні злочини й злочини проти людяності в Криму та на Донбасі виступили, зокрема, депутати від “Європейської солідарності” та “Опозиційної платформи – За життя”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter