“Репортери без кордонів” визнали російський “Дождь” медіа, інформації якого можна довіряти

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) визнала російський телеканал “Дождь” таким медіа, інформації якого можна довіряти.

Про надання ЗМІ відзнаки на підтримку довіри до якісної журналістики – Journalism Trust Initiative (JTI) повідомили на сайті RSF.

Фото з відкритих джерел

Відзнаку телеканал отримав після аналізу професійним аудитором звіту медіа про прозорість, зокрема власності, та редакційної практики.

“Ми раді зарахувати “Дождь” до медіа, що відповідають критеріям JTI. Ми закликаємо великі онлайн-платформи, рекламодавців і регуляторів узяти до уваги цей сигнал”, – сказав генеральний секретар “Репортерів без кордонів” Крістоф Делуар.

Він зазначив, що JTI – це механізм професійного самоврядування та дієвий спосіб винагородити журналістів, які поширюють “надійну інформацію в складних умовах на кшталт інформаційної війни Кремля”.

Генеральна директорка “Дождя” Наталія Сіндєєва заявила, що основними цінностями “Дождя” в Росії були “прозорість та відкритість”. 

У RSF наголосили на тому, що отримання сертифіката довіри є важливим для “Дождя” після рішення латвійського регулятора про анулювання ліцензії медіа на мовлення.

Сертифіковану анкету “Дождя” можна переглянути тут

Відзнаку Journalism Trust Initiative розробила група міжнародних експертів під егідою Європейського комітету стандартизації (CEN) за ініціативою “Репортерів без кордонів”. Уперше оприлюднена в грудні 2019 року. Відповідність перевірена незалежним органом сертифікації Deloitte.

Цей інструмент впроваджують понад 500 ЗМІ у світі на різних етапах. Серед них – RTÉ News, Exit News Albania, SWI swissinfo.ch, Studio Kalangou в Нігері, France Télévisions або Les Surligneurs тощо. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що ведучий телеканалу “Дождь” Олексій Коростельов під час ефіру висловив сподівання, що редакції вдається допомагати військовослужбовцям армії Росії, які воюють проти України.

Згодом головред телеканалу Тихон Дзядко перепросив за висловлювання ведучого й повідомив у твіттері, що уривок вилучили з ефіру. Він наголосив на тому, що його медіа “не займалося, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами”.

Пізніше керівниця інформаційної служби “Дождя” Катерина Котрікадзе сказала, що Коростельова звільнили за висловлювання про допомогу російським військовим.

8 грудня Естонія та Литва припинили трансляцію російського телеканалу “Дождь”. Перед цим ліцензію на мовлення, що давала право розповсюджувати створений контент у країнах Євросоюзу, США та інших, цьому медіа скасувала Латвія.

Понад 60 редакцій російськомовних ЗМІ, що розташовані в Латвії чи мають місцеву реєстрацію, підписали лист на підтримку медіа.

Телеканал “Дождь”, визнаний “іноагентом” у Росії, припинив свою діяльність у країні в березні 2022 року. Гендиректорка медіа Наталія Синдєєва пояснила таке рішення редакції ухваленням Держдумою “закону про фейки”, згідно з яким журналістам загрожує переслідування за будь-які публікації, що не відповідають офіційній позиції Кремля.

Дзядко та низка співробітників залишили Росію. Мовлення “Дождя” згодом поновилося з Латвії, Нідерландів, Грузії та Франції.

У січні 2023 року медіарегулятор Нідерландів надав “Дождю” дозвіл на мовлення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter