Рада адвокатів України відмовилася розглядати діяльність кримських адвокатів-порушників до завершення війни: про що це свідчить?

Дата: 25 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Рада адвокатів України (РАУ) відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA і Центр інформації про права людини – офіційна назва громадської організації. Публічна назва – ZMINA Тетяни Печончик про порушення кримськими адвокатами, зокрема, Олегом Глушком, Правил адвокатської етики та не стала надавати оцінки їх діям. Натомість РАУ відклала розгляд звернення до завершення воєнного стану. 

Про це йдеться в рішенні ради №96 за підписом голови РАУ Лідії Ізовітової та секретаря Ігоря Колесникова, повідомляє кореспондент видання ZMINA

Лідія Ізовітова та Олег Глушко

У червні 2023 року правозахисниця надіслала до Національної асоціації адвокатів України (НААУ) звернення про порушення адвокатської етики з боку низки кримських адвокатів, зокрема, Олега Глушка. Кримський політв’язень Асан Ахтемов звинуватив його у співучасті у фальшуванні кримінальної справи про підрив газопроводу в кримському селі Перевальне. Раніше ZMINA детально розповіла про роль українського адвоката Олега Глушка в цій кримінальній справі, яку українські правозахисники визнали політично вмотивованою. 

Як відомо, деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають увагу на катування та погіршують їхнє становище. В той час НААУ залишає їх чинними адвокатами України. 

Під час катувань Олег Глушко постійно вмовляв Ахтемова дати завчасно підготовлені ФСБ “зізнавальні свідчення”, а згодом сам долучився до погроз, заявивши, що, якщо не виконуватиме їхніх вимог, його далі катуватимуть

Така ситуація відбувається у той час, коли низка українських адвокатів в Криму, зокрема, Ліля Гемеджи, Еміне Авамілєва, Айдер Азаматов, Еміль Курбедінов зазнають різних форм переслідування з боку окупаційної влади через свою професійну діяльність. НААУ не оприлюднювала жодних позицій щодо переслідувань українських адвокатів в Криму, попри те, що це її обов’язок за міжнародними стандартами та законодавством України.

Крім того, у своєму зверненні Тетяна Печончик звернула увагу, що окремі українські адвокати долучилися до реалізації політики Росії щодо колонізації українського Криму та до створення й керівництва в умовах окупації органів адвокатського самоврядування “адвокатської палати Республіки Крим” та такої ж у м. Севастополі.

Так, до прикладу, українська адвокатка Олена Канчи очолює це формування з березня 2017 року. У минулі роки серед українських адвокатів “президентами адвокатської палати Республіки Крим” були Марина ПавловаАнатолій Жерновий та Юлія Марчук

За даними досліджень Української Гельсінської спілки з прав людини та Регіонального центру прав людини, за час тимчасової окупації Криму на територію півострова незаконно перемістилися щонайменше 102 російських адвокати із 42 суб’єктів РФ. Це 10% загальної кількості чинних адвокатів в українському Криму. 

Правозахисниця закликала НААУ надати оцінку діяльності адвокатів Олега Глушка Олега, Олени Канчи, Анатолія Жернового та Юлії Марчук та позбавити їх свідоцтва українського адвоката. 

Своє рішення РАУ пояснила “унеможливленням тиску на адвокатів в умовах воєнного стану та необхідністю надання роз’яснень з питань дисциплінарної відповідальності в контексті оцінки індивідуальних правовідносин та конкретних обставин справи”. 

Також рада пояснила своє рішення, зокрема, презумпцією невинуватості адвоката, відсутністю “повної та достовірної інформації під час розгляду звернення” та неможливістю її отримати в умовах воєнного стану. 

До закінчення війни РАУ, зокрема, відклала надання оцінки про переслідування адвокатів-правозахисників в Автономній Республіці Крим з боку окупаційної влади.

РАУ також проігнорувала запит журналіста видання ZMINA та не повідомила про дату та місце розгляду звернення правозахисниці Тетяни Печончик. 

Правозахисниця та експертка Коаліції “Україна. П’ята ранку” Дар’я Свиридова здивована небажанням НААУ надати оцінку переслідуванням українських адвокатів в окупованому Криму. 

Дар’я Свиридова

“Складно собі уявити, що саме заважає НААУ надати оцінку переслідуванням українських адвокатів на півострові. І як така оцінка та позиція НААУ, якби вона була висловлена, могла б стати тиском на адвокатів в умовах воєнного стану?” – запитує правозахисниця.

Вона звертає увагу, що протягом дев’яти років з початку збройної агресії РФ та окупації Криму численні міжпарламентські організації, правозахисні та міжнародні організації, зокрема, Генасамблея ООН, Моніторингова місія ООН з прав людини в України, ПАРЄ, неодноразово вказували про факти незаконних переслідувань незалежних кримських адвокатів. 

Також окремі факти незаконного позбавлення волі українських адвокатів на півострові розслідують під процесуальним керівництвом Прокуратури Автономної Республіки Крим українські правоохоронні органи.

Правозахисниця зазначає, що після деокупації Кримського півострова відсутність позицій з боку НААУ може бути банально використана “з недоброчесною метою як свідчення відсутності будь-яких порушень прав адвокатів за час окупації Криму”.

Крім того, Дар’я Свиридова також переконана, що “неможливість” розглянути питання дисциплінарної відповідальності адвоката Глушка підіймає цілий пласт викликів та проблем.

“Мова йде не лише про дотримання гарантій захисту адвоката від висунутого обвинувачення, чи то відсутність за дев’ять років війни розʼяснень про дисциплінарну відповідальність адвокатів в окупації, чи то наслідків невідновлення діяльності органів адвокатського самоврядування АР Крим і міста Севастополя. Постає питання дотримання прав клієнтів таких кримських адвокатів: куди саме та як їм звернутися по їхній захист на випадок недоброчесної поведінки чи незаконних дій адвоката?” – наголошує правозахисниця.

Вона також переконана, що це може стати перепоною для майбутніх люстраційних заходів, під час проведення яких буде складно спиратися на індивідуальне оцінювання дій кожного адвоката. Така бездіяльність НААУ загрожує тим, що окремі недоброчесні адвокати, зокрема, потраплять після деокупації до відновлених органів адвокатського самоврядування Криму та інших територій України.

Раніше ZMINA розповідала, що попри публічну інформацію про грубі порушення професійної етики серед адвокатів в українському Криму НААУ не реагує на такі порушення і такі адвокати досі лишаються в реєстрі українських адвокатів, а їхні адвокатські свідоцтва є дійсними з погляду України.

Нагадаємо, у червні 2023 року Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим представило пріоритетні кроки держави Україна після звільнення своїх громадян на Кримському півострові. 

Раніше Рух “ЧЕСНО” оприлюднив матеріал, у якому описав значний вплив на НААУ з боку кума Володимира Путіна Віктора Медведчука. Адже цей орган адвокатського самоврядування очолює Лідія Ізовітова, яку називають соратницею та подругою Медведчука.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter