Як у Криму змусили замовкнути незалежних адвокатів

Дата: 09 Січня 2023 Автор: Артем Гірєєв
A+ A- Підписатися

Спостереження за дотриманням прав людини в Криму тримається на трьох китах – правозахисниках, громадянських журналістах та незалежних адвокатах. З початком повномасштабної агресії всі три інституції зазнали потужної атаки з боку російських силовиків, які хотіли повністю заглушити інформацію про те, що відбувається в Криму. На відміну від правозахисників та журналістів адвокатська спільнота до такого виявилася неготовою.

Раунд перший – підготовчий

За вісім років окупації кримські адвокати кілька разів стикались із серйозним тиском з боку спецслужб. Двічі це закінчувалося адміністративним арештом адвоката Еміля Курбедінова, ще раз – адмінарештом його колеги Едема Семедляєва. Дуже показовим в історії із Семедляєвим став той факт, що суд спочатку повернув протокол поліцейським і лише потім раптом перестав бачити недопрацювання, які заважали ухвалити рішення.

У всіх цих випадках місцеві адвокати виявили гідну професійну солідарність, проте навряд чи в цей момент вони думали, що це може зачепити кожного з них. Адже всі атаки мали чіткий вектор – члени адвокатської групи, що працює на користь кримських мусульман, яких звинувачують у належності до партії “Хізб ут-Тахрір”, визнаної терористичною в російському правовому полі.

Набагато більше занепокоєння в адвокатських колах спричинила практика оформлення відмов підслідних від послуг найнятого захисника. Тренд задали на початку минулого року слідчі в справі журналіста Владислава Єсипенка, якого під тортурами змусили написати відмову від послуг найнятого дружиною адвоката. Продовження історії всі побачили в справі про “підрив газопроводу”, де брати Ахтемови після тортур спочатку також відмовлялися від допомоги незалежних адвокатів, а самі захисники кілька днів не мали змоги потрапити до затриманих.

Безкарність, з якою все це робилося, не залишала сумнівів, що силовикам дано повний карт-бланш. Тому після початку повномасштабного вторгнення в Україну більшість незалежних адвокатів дуже серйозно поставилася до “дружніх порад” від співробітників ФСБ “поводитися тихо”.

Примітно, що трансляція меседжу мала масовий характер: кожен адвокат чув його кілька разів від різних силовиків. Загальний зміст послання був такий: “Поводьтеся дуже обережно, у нас війна, і з вами більше ніхто не церемонитиметься. Діятимемо за законами воєнного часу”.

Раунд другий – оглушливий

Цей вплив виявився надзвичайно ефективним. Майже всі без винятку адвокати знизили до мінімуму свою публічну активність. Якщо раніше коментарі адвокатів для журналістів та активістів після судового засідання були абсолютно повсякденною нормою, то вже в березні-квітні стали великою рідкістю.

Навіть у тих випадках, коли адвокати ніяк не могли уникнути коментарів повністю, вони перестали розкривати найрезонансніші обставини, що заслуговують на увагу.

Наприклад, після чергового засідання в справі про “підрив газопроводу” адвокати приховали від журналістів, що свідок у суді розповів, як його свідчення були отримані під тортурами.

У ФСБ вирішили закріпити успіхи. Наприкінці травня силовики організували демонстративну кампанію із затримання чотирьох адвокатів, троє з яких згодом були заарештовані.

Все почалось із затримання адвоката Едема Семедляєва за те, що на його сторінці хтось розмістив публікацію з дискредитацією російської армії. У суді його захищав колега – Назим Шейхмамбетов, якого силовики затримали відразу після завершення суду стосовно Семедляєва.

Шейхмамбетова звинуватили в тому, що минулого року він нібито організував несанкціоновані збори громадян під будинком районного відділу поліції. Насправді він там як адвокат давав коментарі після масових затримань біля будівлі Кримського гарнізонного військового суду кримськотатарських активістів та журналістів. У день розгляду справи стосовно Шейхмамбетова під будівлею суду силовики затримали двох адвокатів, які з’явилися на захист колеги, – Айдера Азаматова та Еміне Авамільову. Їх звинуватили в аналогічному правопорушенні.

Згідно з висновками правозахисної ініціативи “Кримський процес”, розгляд усіх справ щодо незалежних адвокатів пройшов з численними порушеннями стандартів справедливого правосуддя.

Едема Семедляєва оштрафували на 75 тисяч рублів, Еміну Авамільову заарештували на п’ять діб, Айдера Азаматова та Назіма Шейхмамбетова – на вісім діб. Ані адвокатська палата Криму, ані інші адвокатські спільноти півострова не висловили протесту проти цих подій.

Раунд третій – контрольний

Ця акція залякування мала досить потужний ефект. Ті адвокати, які ще хоч інколи вступали в комунікацію з журналістами та правозахисниками, наразі від цього відмовилися.

Ба більше, деякі з незалежних адвокатів, які стабільно вступали в політично мотивовані процеси, після такої атаки стали навідріз відмовлятися від подібних справ. Причому саме в піковий період їхньої появи на території півострова.

У зв’язку з цим оцінювання ще одного удару по адвокатській спільноті в різних спостерігачів розходяться. Йдеться про позбавлення статусу трьох кримських адвокатів – Лілі Гемеджі, Рустема Камільова та Назима Шейхмамбетова.

Одні вважають, що це було продовженням кампанії із залякування всіх адвокатів, інші – що це лише ситуативне цькування адвокатської групи в справах кримських мусульман. Так чи інакше, але ці дії можна сміливо назвати “контрольним пострілом у голову” незалежної адвокатури Криму.

Технічно відкликання адвокатських ліцензій було оформлене дуже просто: оскільки представникам адвокатської групи в справах кримських мусульман точно “не світило” стати адвокатами в Криму, вони зробили це в Чечні. Невдовзі про це дізналися кримські силовики й почали давити на чеченську палату проведення дисциплінарних перевірок. Крім того, адвокати цієї палати мали працювати переважно в цьому регіоні або перевестися в той, де вони перебувають.

Усі три захисники в різний час спробували перевестися до Криму. Проте адвокатська палата півострова свідомо затягнула розгляд усіх трьох звернень на невиправдано тривалий термін. За це в чеченській палаті “встановили”, що захисники не “прописалися” за певний час в іншому регіоні, та за порушення цієї вимоги позбавили їх ліцензій без можливості відновлення протягом року.

Раунд четвертий?

Цілком можливо, що демонстративні акції щодо кримських адвокатів будуть продовжені. Без надійного придушення інституту гласної та незалежної адвокатури сьогодні ФСБ не змогла б так спокійно викрадати людей у Криму та на його кордоні, завозити на півострів викрадених з новоокупованих територій, тортурами отримувати свідчення та утримувати повноцінний концтабір з більш ніж сотні цивільних осіб. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter