“Радіо Свобода” видалило статтю про “стосунки” російських військових з українками на окупованих територіях

Дата: 18 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Проєкт “Север.Реалии” російської служби Radio Free Europe/Radio Liberty видалив статтю, яка виправдовувала сексуальне насильство російських військових на окупованих територіях України. 

Про це свідчить сторінка на сайті проєкту. 

Скриншот сторінки сайту, на якій був матеріал

Матеріал мав назву “Предал семью – предаст и родину. Российские военные изменяют женам на фронте”. 

Авторка тексту поспілкувалась з двома росіянками, чиї чоловіки пішли вбивати українців, а також поспілкувалась з експерткою, яка розповідала про подібні “стосунки” в окупації. У тексті кілька разів згадували дані щодо зґвалтувань на окупованих росіянами територіях, водночас були й такі фрагменти: 

“Але знову ж таки виникають і просто стосунки просто людей. Так, вони опинилися по різні боки фронту, але вони розмовляють однією мовою. І хтось когось урятував, хтось комусь допоміг, вилікував. Виникають подяка та ніжність, а адреналін та загроза смерті посилюють ці почуття у рази. І ось перед нами вже не військовий і жертва, а просто чоловік та жінка. І, перебуваючи на лінії фронту, вони краще за нас розуміють, що ніякі вони один одному не вороги й війну цю придумали не вони”, – казала експертка. 

Обурені матеріалом українські правозахисні та медійні організації виступили із заявою, в якій нагадали авторці, що будь-які сексуальні дії російських військових щодо жителів окупованих територій не можуть містити згоди та розглядатись як стосунки.

“Навіть, якщо так видається, і навіть, якщо жінки на цих територіях і самі помилково без достатньої поінформованості думають, що вони у стосунках за згодою, — це сексуальне насильство, і це позиція Міжнародного кримінального суду. Життя на тимчасово окупованих територіях під контролем озброєної армії — це “середовище примусу”. Воно виключає згоду як таку”, — пояснили підписанти заяви.

Матеріал був доступний на сайті “Радіо Свобода” майже тиждень. У запиті “Детектору медіа” видання пояснило, що видалило текст після перевірки власного омбудсмана. Втім, які заходи журналісти планують вжити для того, щоб запобігти у майбутньому повторенню подібних ситуацій, у медіа не розповіли. 

Нагадаємо, що найбільше випадків сексуального насильства, вчиненого російськими військовими, зафіксували на Київщині та Херсонщині, а більшість відомих спеціальній комісії ООН потерпілих – це жінки, які були самі вдома. 

ZMINA розповідала про деяких ідентифікованих російських військових, підозрюваних у скоєнні таких злочинів, наприклад, про: 

  • Євгена Чорнокнижного та Вадима Шахматова, яких підозрюють у серії зґвалтувань на Київщині торік;
  • Олександра РаднатароваКирила Холмурзаєва та Белікта Жугдурова, яких підозрюють у зґвалтуванні жінки на Київщині, якій погрожували вбити її матір та дитину;
  • Ахмерова ЕміляМаммі Маммієва та Костянтина Шляпнікова, які торік викрали з дому та зґвалтували жінку на Харківщині;
  • Баіла Бардановапідозрюваного у зґвалтуванні жінки на Київщині;
  • Рината Хакімянова та Арслана Саліхова, яких підозрюють у зґвалтуванні вагітної на Київщині; 
  • Булата Фассахова, якого підозрюють у зґвалтуванні, що тривало декілька днів на Київщині; 
  • Михайла Романова, якому закидають зґвалтування жінки в селі Шевченкове на Київщині. Цей випадок став одним з перших подібних, про які стало відомо в медіа.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter