Путін підписав указ про спрощене громадянство Росії для мешканців Херсонської та Запорізької областей

Дата: 25 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене приймання в громадянство Росії мешканців окупованих територій Херсонської та Запорізької областей України.

Про це повідомляє офіційний інтернет-портал правової інформації РФ.

Фото: Reuters

Новий указ Путіна вносить зміни до тексту документа, яким у квітні 2019 року російська влада спростила отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Згідно з документом, для отримання російського паспорта українці, які живуть на окупованих Росією територіях, мають подати відповідну заяву, копію документа, що підтверджує особу і місце проживання, свідоцтво про шлюб, а також свідоцтво про народження, якщо громадянство РФ потрібно надати дитині.

Передбачено, що заяви про отримання громадянства від жителів цих територій розглядаються не довше ніж три місяці.

Зміни набули чинності 25 травня.

Крім того, російські загарбники повідомили місцевим жителям Маріуполя про те, що вони можуть отримати громадянство Росії без отримання проміжного громадянства так званої “ДНР”, як відбувалось раніше для окупованих теритрій Луганської та Донецької областей. Про це радник мера Маріуполя Петро Андрющенко сказав у коментарі “Українській правді”. 

Нагадаємо, що з 2019 року Росія почала видавати свої паспорти спочатку мешканцям ОРДЛО, а потім спростила процес видавання й для мешканців підконтрольного українському уряду Донбасу. 

Світова спільнота різко засудила такі кроки, назвавши їх підривом Мінських домовленостей, а низка країн, наприклад, Німеччина та Естонія, відмовилися визнавати російські паспорти жителів ОРДЛО. За даними СБУ, видані документи не роблять отримувачів громадянами РФ, адже їх виписують з порушеннями: проставляють коди підрозділу Міграційної служби Ростовської області, якого не існує.

На думку української влади, видання російських паспортів є елементом репресивної політики, а тому правоохоронці відкривають кримінальні провадження за такими фактами. 

Нині, за підрахунками журналістів, Росія тимчасово окупувала трохи більш як 20% території України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter