Публікації про нібито кримінальне минуле викривачки плагіату Світлани Вовк мають ознаки замовності – КЖЕ

Дата: 24 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики ухвалила рішення щодо публікацій інтернет-видань “Капитал”, Comments.ua та UATIME про нібито попередні судимості громадської активістки Світлани Благодєтєлєвої-Вовк, що викриває академічний плагіат і зазнала переслідування та погроз із боку невідомих осіб.

Відповідний документ опубліковано 23 листопада на сайті комісії.

Світлана Благодєтєлєва-Вовк. Фото з її фейсбук-сторінки

За цими даними, автори згаданих публікацій порушили Кодекс етики українського журналіста в частинах, які стосуються повноти та перевірки автентичності інформації, а також збалансованості її подання.

Окрім того, члени КЖЕ вбачають в аналізованих матеріалах ознаки замовності та вважають їх частиною спланованої атаки на активістку.

“Пряма мова або цитування заяви особи складає переважну частину сюжету або публікації; у матеріалі не представлено жодної альтернативної точки зору чи аналізу позиції особи; публікація чи сюжет ґрунтуються виключно на повідомленні пресслужби чи публікації на сторінці особи в соціальній мережі, жодних інших джерел, зокрема й щодо наведених фактичних тверджень у сюжеті, не зазначено. Зважаючи на те, що видання, які оприлюднили ці матеріали, потенційно були задіяні в спланованій інформаційній кампанії з відновлення репутації одного з представників влади за рахунок очорнення іншої сторони конфлікту, комісія висловлює публічний осуд інтернет-виданням “Капитал”, Comments.ua та UATIME, а також автору публікації на сайті видання Comments.ua Станіславу Молчанову”, – зазначається в повідомленні.

Водночас сама Світлана Благодєтєлєва-Вовк наполягає на тому, що інформація про судимість, викладена в статтях, не відповідає дійсності. Як повідомила виданню ZMINA її адвокатка Лідія Дмитрусь, 5 листопада вони подали цивільний позов про захист честі, гідності та ділової репутації активістки проти осіб та видань, що поширювали цю інформацію не перевіривши.

Світлана Благодєтєлєва-Вовк – кандидат економічних наук, очолює ГО “Точка росту освіти і науки”, координує ініціативу “Дисергейт” і є авторкою блогів про освіту та науку на різних ресурсах. Разом з однодумцями за останні п’ять років викрила десятки випадків академічного плагіату в дисертаціях українських топпосадовців, зокрема в роботах Арсенія Яценюка, Станіслава Ніколаєнка, Лілії Гриневич та інших. Саме після викриття плагіату в працях Сергія Шкарлета активістку почали переслідувати в інтернеті та стежити за нею.

Як розповіла Благодєтєлєва-Вовк, перша публікація про викриття Шкарлета з’явилася 3 червня, а вже із 16 червня розпочалося кіберпереслідування її сторінки у фейсбуці: акаунт активістки постійно блокували за допомогою скарг. У липні вона почала отримувати електронні листи з різних акаунтів, зміст яких можна розцінити як погрози зґвалтуванням. У серпні Світлана зрозуміла, що її переслідують уже фізично: невідомий чоловік почав надсилати світлини її будинку, під’їзду та безпосередньо фото самої активістки в місцях її перебування. А пізніше переслідувач почав залишати у дверях квартири жінки записки непристойного змісту.

Зі свого боку Сергій Шкарлет у коментарі “Суспільному” заперечив будь-який стосунок до цькування і заявив, що не знайомий зі Світланою Благодєтєвою-Вовк.

Поліція Києва повідомила 7 жовтня про відкриття кримінального провадження за фактом переслідування активістки за статтею про порушення недоторканності приватного життя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter