Активістці погрожують зґвалтуванням після викриття плагіату в дисертації Шкарлета

Дата: 07 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Активістка, голова ГО “Точка росту, освіти і науки” та координаторка антиплагіатної ініціативи “Дисергейт” Світлана Благодєтєлєва-Вовк заявляє про погрози зґвалтуванням та переслідування, які розпочалися після того, як вона публічно викрила плагіат у наукових працях тимчасового виконувача обов’язків міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

Про це вона розповіла сьогодні під час пресконференції в Інтерфаксі, повідомляє ZMINA.

Світлана Благодєтєлєва-Вовк

Світлана Благодєтєлєва-Вовк разом з однодумцями за останні п’ять років викрила десятки випадків академічного плагіату в дисертаціях українських топпосадовців, зокрема в роботах Арсенія Яценюка, Станіслава Ніколаєнка, Лілії Гриневич та інших. Саме після викриття плагіату в працях Сергія Шкарлета активістку почали переслідувати в інтернеті та стежити за нею.

Як розповіла Благодєтєлєва-Вовк, перша публікація про викриття Шкарлета з’явилася 3 червня, а вже із 16 червня розпочалося кіберпереслідування її сторінки у фейсбуці: її акаунт постійно блокували за допомогою скарг. У липні активістка почала отримувати електронні листи з різних акаунтів, зміст яких можна розцінити як погрози зґвалтуванням. У серпні Світлана зрозуміла, що її переслідують уже фізично: невідомий чоловік почав надсилати світлини її будинку, під’їзду та безпосередньо фото самої активістки в місцях її перебування. А пізніше переслідувач почав залишати у дверях квартири жінки записки непристойного змісту.

“За рекомендацією юристів 2 вересня, після другої записки у дверях, я викликала патрульну поліцію. Ті викликали слідчо-оперативну групу і передали мою заяву до Дарницького управління поліції. Інформацію про відкриття кримінального провадження я так і не отримала. Більше того, 4 вересня моя заява про злочин була оформлена лише як звернення громадян”,  – розповіла Світлана.

Адвокатка потерпілої Лідія Дмитрусь зазначає, що поліція повинна впродовж 24 годин після подання заяви внести дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Проте лише 13 вересня заяву внесли до ЄРДР, а саму кваліфікацію справи пом’якшили.

“Ми вимагали розглядати цей злочин за статтею, яка передбачає покарання позбавленням волі на строк до п’яти років. Але нашу справу перекваліфікували, і переслідувач може отримати покарання або у вигляді штрафу, або виправних робіт, або у вигляді арешту на строк до шести місяців. У кращому разі це обмеження волі на строк до трьох років”, – прокоментувала Лідія Дмитрусь.

Керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна

Вона додала, що, коли заяву внесли до ЄРДР, потерпілу активістку не поінформували про початок досудового розслідування. Ба більше, тільки після розміщення анонсу про проведення сьогоднішньої пресконференції вдалося вийти на контакт зі слідчими Національної поліції й отримати підтвердження про початок досудового розслідування.

Такі дії поліції спричиняють занепокоєння, каже керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна, адже спочатку поліцейські не побачили складу злочину в ознаках переслідування.

“Вони проігнорували те, що сторонній чоловік приходить додому до Світлани та погрожує їй, а також стверджує у своїх записках та телеграм-повідомленнях, що систематично мочиться на двері квартири, де вона мешкає. На думку поліції, це “романтичні записки”, але в цьому немає жодної романтики”, – додає експертка.

Світлана Благодєтєлєва-Вовк переконана, що вести громадську діяльність ризиковано для життя та здоров’я:

“Моя ситуація свідчить про слабкість державних інституцій, через яку забезпечення особистого захисту – це виключно приватна справа потерпілого. Якщо ти ведеш громадську діяльність, то можеш стати легкою здобиччю для переслідувачів”.

Виконавча директорка Центру протидії корупції Дар’я Каленюк вважає, що справа Світлани Благодєтєлєвої-Вовк є кричущим доказом провалу роботи органів поліції, які не побачили ознак злочину в численних фактах переслідування громадської діячки.

“Жінка в Україні не може себе захистити, коли отримує погрози зґвалтуванням. Вона змушена терпіти психологічний терор та постійно переживати за свою безпеку. А коли вже пізно і трапляється “Кагарлик”, то поліція розводить руками й часто намагається звинуватити саму жінку в неправильній поведінці. Погроза зґвалтуванням є злочином, за який можна сісти у в’язницю на строк до п’яти років. Ми вимагаємо від поліції відповідним чином кваліфікувати атаку на пані Світлану та розслідувати цей злочин”, – заявила Дар’я Каленюк.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter