Примусово мобілізовані чоловіки з Луганщини розповіли, як бойовики забирали на війну безхатьків

Дата: 16 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Восьмеро примусово мобілізованих проросійськими бойовиками чоловіків з окупованих частин Луганської області, які потрапили в полон українських військових, розповіли, що ті забирають на війну навіть безхатьків.

Про це повідомили у Службі безпеки України. 

Фото: СБУ

Після примусової мобілізації бойовики відправили безхатьків до так званого 6-го козачого полку. Спочатку ті перебували в селищі Володимирівка, а звідти їх передислокували у лісосмугу неподалік Ягідного та Бахмутського на Донеччині. 

Самі полонені, які розповіли про ситуацію з безхатьками, мешкали в окупованих Ровеньках, Стаханові, Алчевську та селищі Хороше на Луганщині.

За даними СБУ, декілька з них вже мали бойовий досвід 2014 року, але більшість забрали на фронт прямо посеред вулиці.

З повідомлення СБУ не вдається зробити висновок, чи добровільно здались у полон чоловіки. У тексті один раз пишуть, що вони зробили це добровільно, а далі наголошують, що в полон їх взяли під час контрнаступу українських захисників. 

Есбівці додали, що із полоненими проводять відповідні слідчі дії для документування їхніх злочинів проти України. 

Фото: СБУ

На тимчасово окупованій Луганщині бойовики забрали на війну з Україною понад половину місцевих чоловіків. У Ровеньках жінки, обурені примусовою мобілізацією, навіть виходили на акцію протесту.

Нагадаємо, що переслідування в українських судах членів озброєних груп, пов’язаних з Росією, викликало занепокоєння в ООН. Річ у тім, що судове переслідування комбатантів лише за участь у бойових діях заборонено міжнародним гуманітарним правом. Судити можуть тільки за скоєння міжнародних злочинів.

Українські правозахисники критикували практику засудження примусово мобілізованих з окупованих територій, які є жертвами воєнного злочину, але на практиці стають фігурантами кримінальних проваджень.

Проте людей, які добровільно пристали до лав ворога, в Україні можуть судити за державну зраду. Міжнародне гуманітарне право цього не забороняє.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter