Верещук: На окупованій Луганщині на війну з Україною примусово мобілізували понад половину чоловіків

Дата: 24 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій Луганщині під примусову мобілізацію до військ окупантів потрапили вже 55% чоловіків. 

Про це розповіла віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук під час національного телемарафону. 

Примусово мобілізованих Верещук назвала гарматним м’ясом та зазначила, що тим, хто лишився, слід якнайшвидше покинути окуповані території, адже до лав ворожих військ залучають уже й неповнолітніх. 

“Уже 55% чоловічого населення квазіутворення “ЛНР” стали гарматним м’ясом. Про це говорять у них усередині, ми це знаємо з донесення нашої розвідки. Це мінімум 55%, і цей процес триває… Навіть 16-річних дітей теж залучають: ті будуть підносити снаряди, ті будуть “кухарчуками на столових” – я зараз цитую їхні перехоплення, бо знаю, володію інформацією. Навіть 65-річних насильно заганяють, знаючи, що вони багато років не тримали зброю, не вміють користуватись і точно за перших зіткнень загинуть”, – каже віцепрем’єрка. 

Влітку правозахисники почали фіксувати активізацію нової хвилі примусової мобілізації на окупованих територіях Донеччини та Луганщини. Чоловіки, які здались у полон, розповідали, що бойовики вдаються до різних методів, щоб шукати ухилянтів, наприклад, за словами одного з полонених, влаштовують витікання газу в будинках, щоб зловити чоловіків, які вийдуть на вулицю. 

Через примусову мобілізацію на Луганщині деякі шахти перебувають на межі закриття. За час проведення примусової мобілізації в ОРДЛО, яка розпочалася незадовго до повномасштабного вторгнення, бойовики встигли підняти вік з 55 до 65 років тих, кого насильно забирають на війну. Загалом їхню кількість оцінюють у понад 100 тисяч осіб, а ще майже 18 тисяч могли загинути. 

Нагадаємо, що примусова мобілізація є воєнним злочином. Міністр оборони Олексій Резніков раніше закликав мешканців окупованих територій уникати її, а якщо це неможливо, намагатися якнайшвидше скласти зброю. В інструкціях щодо здавання в полон зазначали, що солдати, які здалися або потрапили в полон, не будуть засуджені за сам факт служби в окупаційній армії.

Водночас, згідно з національним законодавством, тих чоловіків, які добровільно пристали до лав ворога, в Україні можуть судити за державну зраду, міжнародне гуманітарне право цього не забороняє. Якщо ж чоловіка з окупованих територій мобілізували примусово, то насамперед його слід розглядати як постраждалого від воєнного злочину за статтею 438 ККУ (“Порушення законів та звичаїв війни”). 

Детальніше про те, як примусово мобілізовані, що є жертвами воєнного злочину, на практиці стають фігурантами кримінальних проваджень в Україні, читайте за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter