Через примусову мобілізацію шахти Луганщини на межі закриття – Гайдай

Дата: 09 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Через проведення Росією на окупованих територіях Луганської області примусової мобілізації деякі шахти опинилися на межі закриття. 

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

Фото: Perkin Oleksii / Shutterstock

За словами посадовця, така ситуація склалася, зокрема, у Сорокиному, Ровеньках та Довжанську. У цих населених пунктах чоловіків примусово мобілізували ще на початку вторгнення, а в Ровеньках невдоволені цим жінки навіть виходили на протест.

“Зараз кожна повістка – ще один крок до повної зупинки підприємств. Людей не вистачає. Всі знають, що з фронту не повертаються, тому опановують нові спеціальності, працюють за сумісництвом, виходять у додаткові зміни. Шахтарів ледве вистачає для підтримки життєдіяльності підприємств”, – каже Гайдай. 

Водночас на робочі місця примусово мобілізованих Росія завозить у регіон громадян РФ. 

“Ситуація наближається до катастрофічної. Хоча хтось стверджує, що вони ще толком не починали”, – резюмував Гайдай.

Точна кількість примусово мобілізованих чоловіків на окупованій Луганщині та Донеччині не відома, але, за оцінкою правозахисників, Росія відправила на війну проти України звідти понад 100 тисяч чоловіків. Щонайменше 23 тисячі з них загинули, а тому бойовики змушені відкривати нові кладовища. 

Деяких чоловіків бойовики виловлювали прямо на вулицях, а тому ті були змушені переховуватися. Своєю історією такого досвіду поділився зі ZMINA 21-річний Кирило. Хлопець майже місяць жив у повній ізоляції у квартирі в Донецьку, про яку знала лише його мама. 

Раніше повідомлялося, що за можливість виїхати з окупованого Донецька чоловіки сплачують сотні доларів. 

Примусова мобілізація на захоплених РФ територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції. Якщо ви мешкаєте на окупованих територіях, то ознайомтеся з інструкцією про те, що робити, якщо вас насильно призивають на війну. 

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter