На окупованій Луганщині жінки вийшли на мітинг, аби висловити невдоволення примусовою мобілізацією чоловіків

Дата: 15 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому російськими військовими місті Ровеньки на Луганщині місцеві жительки вийшли на пікет, аби висловити невдоволення примусовою мобілізацією чоловіків з населеного пункту. 

Про це повідомляють місцеві телеграм-канали, зокремаДонбасский Кейс”.

Будівля військкомату у місті Ровеньки. Фото: miiira.com

Населений пункт Ровеньки російські військові захопили у 2014 році.

Насильно мобілізованих чоловіків жінок, які зібрались під стінами тамтешнього військкомату, як зазначають у повідомленнях телеграм-каналів, бойовики відправили під Харків. Мітингувальницям вдалось зв’язатись телефоном з так званим “місцевим посадовцем”, від якого ті вимагали донести інформацію до ватажка “ЛНР” Леоніда Пасічника.

“Дівчата, надсилайте це все в інтернет! Викладайте це все в інтернет”, – закликає одна з жінок на відео.

“А як нам зв’язатись з Пасічником”? – запитує пікетувальниця у “посадовця”. 

“А як ви зв’яжетесь? Ніяк ви не зв’яжетесь”, – відповідає їй чоловічий голос. 

“Ви сьогодні будете міцно спати? А ми будемо під військкоматом сидіти”, – каже у відповідь одна з обурених жінок. 

Незадовго до публікації відео у місцевих телеграм-каналах з’явились повідомлення про плани бойовиків на Луганщині складати списки чоловіків від 16 до 65 років з винятком для тих, які мають інвалідність 1-ї групи, і жінок від 35 до 50 років з винятком для матерів-одиначок та тих, які мають трьох і більше дітей, “для формування мобілізаційного резерву”

Правозахисники вже неодноразово розповідали про посилення невдоволення серед жінок в ОРДЛО, чиїх чоловіків відправили на війну з Україною. Так, у Східній правозахисній групі казали, що жінки починають організовуватися за територіальним принципом у містах та селищах, аби з’ясовувати інформацію про місцеперебування своїх рідних.

Фото: АР

Повідомляли, наприклад, про напад мітингувальниць на так званого “військового комісара” у тимчасово окупованому населеному пункті Красний Луч. 

“Я постійно перебуваю в контакті з жінками, чиїх чоловіків примусово мобілізували, вони навіть виходять на одиночні протести в ОРДЛО, але цього немає в інформаційному полі”,розповідала директорка Східної правозахисної групи Віра Яструбова

Нагадаємо, що примусова мобілізація на захоплених РФ територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції. Стаття суворо забороняє окупаційній державі змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах.
 
Примусову мобілізацію в ОРДЛО розпочали за декілька днів до повномасштабного вторгнення Росії й за цей час вже навіть встигли підняти вік з 55 до 65 років тих, кого насильно забирають на війну. За даними українських розвідників, російське командування використовує цих людей для визначення вогневих позицій ЗСУ – фактично як “гарматне м’ясо”
ZMINA публікувала спеціальну інструкцію для жителів ОРДЛО та Криму, яких насильно призвали на війну проти України.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter