На території так званих “ЛНР” та “ДНР” розпочалася примусова мобілізація

Дата: 20 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

На території самопроголошеної “Донецької народної республіки” чоловіків силоміць забирають на війну з Україною. 

Про це у телеграмі інформує український журналіст та військовий кореспондент Андрій Цаплієнко.

Скриншот з телеграм-каналу Андрія Цаплієнка

До посла Греції в Україні звернулися жителі грецького села Стила, що розташоване на окупованій території, з проханням по допомогу та розголос. За їхніми словами, чоловіків почали силоміць забирати на війну з Україною.

Вчора люди у військовій формі зайшли в грецьке село та силою вивезли в невідомому напрямку Андрія Водолазкіна, батька трьох дітей, молодшому з яких п’ять років. Інший чоловік, імені якого я не буду називати, вже другий день переховується від примусової мобілізації окупантів“, – написав Цаплієнко. 

Крім того, мешканцям ОРДЛО надсилають телефонні повідомлення про необхідність прибуття до військкоматів, а за ухиляння погрожують кримінальною відповідальністю.

За словами уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, такі дії є проявом примусової мобілізації, забороненої міжнародним гуманітарним правом.

Зокрема, статтею 51 Конвенція про захист цивільного населення під час війни забороняється окупаційній державі змушувати осіб, що перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах“, – написала Омбудсман на своїй сторінці у фейсбуці.

Нагадаємо, днями очільники самопроголошених “Донецької народної республіки” та “Луганської народної республіки” Денис Пушилін та Леонід Пасічник підписали указ про загальну мобілізацію в ОРДЛО.

Усіх чоловіків так званої “ДНР”, здатних тримати в руках зброю, Пушилін закликав “встати на захист своїх сімей, дітей, дружин, матерів” та заявив, що терористи “захистять” Донбас та “всіх російських людей”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter