В ООН стурбовані тим, що Україна судить власних громадян за участь у російських збройних формуваннях

Дата: 16 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Управління Верховного комісара ООН з прав людини стурбоване тим, що Україна в судах переслідує власних громадян – членів озброєних груп, пов’язаних з Росією. 

Про це розповіла голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер

Взяття в полон бойовика так званої “ДНР”

Новини про засудження колишніх бойовиків, деяких з яких полонили під час повномасштабного вторгнення, з’являються регулярно. Одна з останніх – засудження до 10 років позбавлення волі бойовика на прізвисько Льова з Макіївки на Донеччині, який, за даними слідчих, воював проти України останні вісім років.

Полонили його в серпні, а судили за вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, а також участь у терористичній організації і діяльності не передбачених законом збройних формувань. 

Коментуючи вироки членам НЗФ, голова моніторингової місії ООН в Україні нагадала, що в міжнародних збройних конфліктах судове переслідування комбатантів лише за участь у бойових діях заборонено міжнародним гуманітарним правом. Судити можуть тільки за скоєння міжнародних злочинів.

Монітори ООН кажуть, що зафіксували випадки надання неякісної або несвоєчасної правової допомоги військовополоненим. 

“Я вперше побачив свого адвоката під час судового засідання в режимі відеоконференції, не маючи можливості навіть обговорити справу в приватному житті”,цитують одного з них. 

Водночас, розповідаючи про дотримання права на справедливий суд щодо військовополонених, яких утримує Росія, монітори сказали таке: “Жоден з військовополонених, з якими розмовляло УВКПЛ, не сказав, що під час утримання Російською Федерацією його відвідували правозахисні чи інші незалежні спостерігачі – міжнародні чи національні. Відсутність доступу незалежних спостерігачів до місць інтернування значно збільшує ризики жорстокого поводження з військовополоненими та позбавляє їх захисту”.

Іноземці, які воювали на боці України та потрапили в російський полон, узагалі розповіли моніторам, що під час “судів” не мали доступу не тільки до захисника, якого б мали обирати самі, але навіть до перекладача. 

Українські правозахисники раніше також критикували практику притягнення до відповідальності примусово мобілізованих з окупованих територій, які є жертвами воєнного злочину, але на практиці стають фігурантами кримінальних проваджень в Україні.

Згідно з національним законодавством, тих чоловіків, які добровільно пристали до лав ворога, в Україні можуть судити за державну зраду (МГП цього не забороняє). Якщо ж встановлено, що чоловіка з окупованих територій мобілізували примусово, то насамперед його слід розглядати як постраждалого від воєнного злочину за статтею 438 ККУ (“Порушення законів та звичаїв війни”). 

Занепокоєння викликала й швидкість судових процесів щодо деяких полонених російських військових. 

Нагадаємо, що монітори ООН поспілкувалися загалом з більш ніж двома сотнями військовополонених російських військових та колишніх полонених українських військових. 

На відміну від Росії Україна надала моніторам конфіденційний доступ до місць інтернування. Ви можете детальніше прочитати про те, що розповіли їм полонені українці та росіяни

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter