Про підозру повідомили двом депутаткам Держдуми РФ, які причетні до депортації українських дітей до Москви

Дата: 19 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України оголосила підозри депутатці Держдуми Росії Яні Лантратовій та Інні Варламовій – дружині голови фракції у федеральних зборах РФ Сергія Миронова. Раніше журналісти зʼясували, що вони причетні до депортації українських дітей.

Про це повідомляють СБУ та Офіс генпрокурора.

Фото: Офіс генерального прокурора

За даними слідства, підозрювані входять до близького оточення президента РФ Володимира Путіна та причетні до депортації українських дітей з тимчасово захоплених територій України. 

У період окупації Херсона вони сприяли примусовому вивезенню до Росії двох неповнолітніх вихованців місцевого Будинку дитини. Йдеться про новонароджену дівчинку та дворічного хлопчика.

Восени 2022 року Лантратова та Варламова прибули до обласного центру під виглядом “офіційного візиту” представниць РФ. Вони прийшли до міського дитбудинку, з якого і вивезли двох дітей до Москви нібито для оздоровлення в російських медичних установах.

Тим часом українські слідчі встановили, що за станом здоров’я хлопчик і дівчинка не потребували додаткового обстеження та лікування. Отже, для їхньої депортації до Росії не було об’єктивних причин.

Згодом, після деокупації Херсона, правоохоронці провели обшуки в Будинку дитини. Там виявили документи щодо вивезення неповнолітніх до РФ з підписами Лантратової та Варламової. За інформацією слідства, наразі українським дітям видали свідоцтво про народження російського зразка.

Слідчі оголосили обом фігуранткам про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв війни, а також примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб, що перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Їм загрожує до 12 років увʼязнення.

Оскільки підозрювані перебувають на території РФ, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Нагадаємо, що цьогоріч у Києві розпочала роботу Міжнародна коаліція, яка сприятиме поверненню депортованих росіянами українських дітей. Її очолять Канада та Україна. Кожна країна-учасниця може самостійно визначити сфери, у яких хоче діяти, чи взяти на себе лідерство в них. 

Ще одне ключове завдання  забезпечити доступ до правосуддя для дітей. Пошук жертв і свідків злочинів, притягнення винних до відповідальності.

Також у січні цього року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію “Ситуація щодо дітей України”, у якій закликала країни Європейського Союзу докласти всіх зусиль для повернення депортованих окупантами українських дітей.

Рівно рік тому Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Такий самий ордер видали на ім’я російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. Вона незаконно всиновила викрадену з України дитину та не приховує цього, дякуючи Путіну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter