Правозахисники закликали до персональних санкцій проти суддів за політично вмотивоване переслідування громадян України

Дата: 20 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликали запровадити персональні санкції проти суддів і прокурорів Росії, які незаконно переслідують кримських політв’язнів.

Про необхідність запровадження таких обмежувальних заходів заявив аналітик правозахисної організації “Крим SOS” Євген Ярошенко під час зустрічі з радницею президента Європейської ради Магдаленою Гроно.

“Санкції можуть бути одним з дієвих інструментів боротьби з безкарністю за порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму. Їх слід застосувати до прокурорів і щонайменше 42 суддів РФ, які причетні до сфабрикованих кримінальних політично вмотивованих справ проти кримчан”, – пояснив Ярошенко.

На переконання Кримської правозахисної групи, російські судді виступають окремою ланкою в політично вмотивованому переслідуванні громадян України. 

2021 року президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю кримським ЗМІ повідомляв, що в Кремлі гальмують процес звільнення українських політв’язнів, зокрема кримчан, з російського ув’язнення.

Кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов вважає, що на півострові немає політичних ув’язнених.

Напередодні “Крим SOS” оприлюднила реєстр суддів, які ухвалюють незаконні вироки політв’язням у Криму. Наразі відомо про 139 громадян України, які є жертвами політично мотивованих кримінальних переслідувань, з них 127 перебувають за ґратами.  

Раніше повідомлялося, що із 42 незаконних “суддів” у Криму та російських суддів, які ухвалюють вироки жертвам політичних переслідувань на тимчасово окупованому півострові, 10 – колишні українські судді.

За словами начальника відділу Прокуратури АРК Єгора Реброва, станом на грудень 2021 року прокуратура здійснювала процесуальне керівництво у 294 кримінальних провадженнях за фактами державної зради. Кримінальні провадження порушено, зокрема, щодо таких незаконних “суддів” на півострові: Євгена БорисенкаМаксима СичаНадії ШкольноїОльги МорозкоМарини НікіщенкоІгоря Бражника, Ігоря ЯнінаАндрія КулішоваГанни ТімофєєвоїВіктора МожелянськогоМихайла СоболюкаНадії ДвірникГанни РедькоІрини КагітіноїЕдуарда БелоусоваДениса ДіденкаОльги ГуріноїОлексія Тихопоя, Андрія КулішоваСергія ІвановаІрини Єрохіної та Едуарда Пікуля.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter