У Крим SOS створили реєстр незаконних “суддів”, які ухвалюють вироки кримським політв’язням

Дата: 08 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація Крим SOS створила реєстр із 42 незаконними “суддями”, які виносять вироки та розглядають справи кримських політв’язнів.

Про це йдеться на сторінці Крим SOS.

За даними Крим SOS, станом на квітень 2022 року 140 осіб зазнають політично мотивованих кримінальних переслідувань на півострові. З них 121 особа перебуває за ґратами.

“Ті, хто незаконно кидає громадян України за ґрати та фальсифікує справи, мають бути покарані. І судді РФ грають тут одну з ключових ролей. Наразі 37 суддів уже винесли вироки 90 жертвам політичних переслідувань у Криму у формі позбавлення волі або обмеження волі. Ще 5 суддів розглядають політично мотивовані справи”, – повідомив аналітик Крим SOS Євген Ярошенко.

Цей реєстр правозахисна організація планує передати у відповідні державні установи. Крим SOS висловлює сподівання, що “судді” будуть внесені до санкційних списків України та інших держав.

“Також їх потрібно притягнути до кримінальної відповідальності через національні та міжнародні механізми”, – наголосив Євген Ярошенко.

Незаконні “судді”, внесені до цього реєстру, публічно не коментували заяву Крим SOS.

Напередодні в Крим SOS створили реєстр з 18 незаконних “військових комісарів” в тимчасово окупованому Криму, які вчиняють воєнний злочин – примусовий призов кримчан до російської армії.

2021 року президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю кримським ЗМІ повідомляв, що у Кремлі гальмують процес звільнення українських політв’язнів, у тому числі кримчан, з російського ув’язнення.

Кремлівський куратор Криму Сергій Аксенов вважає, що на півострові немає політичних ув’язнених.

Як відомо, минулого року Росія не звільнила жодного бранця Кремля в межах взаємного обміну утримуваними особами або інших процедур. Останнє таке звільнення було у вересні 2019 року.

За словами начальника відділу Прокуратури АРК Єгора Реброва, станом на грудень 2021 року прокуратура здійснювала процесуальне керівництво у 294 кримінальних провадженнях за фактами державної зради. Кримінальні провадження порушено, зокрема, щодо таких незаконних “суддів” на півострові: Євгена БорисенкаМаксима СичаНадії ШкольноїОльги МорозкоМарини НікіщенкоІгоря Бражника, Ігоря ЯнінаАндрія КулішоваГанни ТімофєєвоїВіктора МожелянськогоМихайла СоболюкаНадії ДвірникГанни РедькоІрини КагітіноїЕдуарда БелоусоваДениса ДіденкаОльги ГуріноїОлексія Тихопоя, Андрія КулишоваСергія ІвановаІрини Єрохіної та Едуарда Пікуля.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter