Правозахисники створили реєстр військових комісарів, які проводили незаконний призов кримчан до російської армії

Дата: 20 Квітня 2022
A+ A- Підписатися
З початку окупації Криму на півострові підтверджено незаконну діяльність – примусовий призов до лав армії РФ як мінімум 18 посадових осіб, що кваліфікується, як воєнний злочин.
 
Про це повідомили в правозахисній організації “КримSOS”.
 
Джерело: КримSOS

За словами аналітика КримSOS Євгенія Ярошенка, в організації створили реєстр військових комісарів РФ, які в Криму є безпосередніми виконавцями даного воєнного злочину і мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності в українських судах чи в Міжнародному кримінальному суді (МКС).

Усі воєнні злочини не мають строку давності, і відповідальність може наступити навіть після десятки років після його скоєння. Переслідування воєнних злочинців – це першочергова відповідальність України. Якщо держава не може це робити, то включається МКС” – відзначив Ярошенко.

Експерт вважає, що до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду можуть подати інформаційні повідомлення як українські державні органи, так і будь-які громадські організації.

У КримSOS нагадали, що, за даними Прокуратури АР Крим та м. Севастополя, за роки окупації, Росія призвала щонайменше 34 тисячі кримчан до лав своєї армії. Це є порушенням Четвертої Женевської конвенції (ст. 51, ст. 147) та воєнним злочином відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду (ст. 8 (2)(a)(v).

Нагадаємо, у листопаді 2021 року, прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя спрямувала в порядку спеціального попереднього розслідування до суду обвинувачення проти незаконного “військового комісара” з Алушти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter