Правозахисники окреслили масштаби порушень прав людини в Криму за останні пів року

Дата: 15 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ) за перше півріччя 2020 року відзначає зниження динаміки порушень прав людини в Криму, але пов’язує це з коронавірусною пандемією та підготовкою до голосування стосовно конституційних поправок. 

Про це під час презентації звіту в Українському медіацентрі сказав голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, повідомляє кореспондент видання ZMINA

Ескендер Барієв

“Кількість порушень, у порівнянні з минулим роком за аналогічний період, зменшилася. На нашу думку, це пов’язане з пандемією коронавірусної інфекції та референдумом про внесення до російської конституції поправок. Однак тенденція обшуків, затримань, допитів, арештів та інших порушень лишається незмінною. Люди на окупованому півострові продовжують підпадати під машину репресій російської влади”, – сказав він. 

За перше півріччя 2020 року в Криму російські силовики провели 23 обшуки, 48 затримань та здійснили 52 допити. Загальна кількість арештів становить близько 150: 28 із них – нові арешти, 122 – продовження термінів утримання під вартою. Інші обшуки стосувалися нібито підготовки терористичних актів у навчальних закладах Керчі, нібито шпигунства на користь України та участі в добровольчому батальйоні ім. Номана Челебіджихана. Найбільша кількість обшуків сталась у березні. 

“Під час обшуків російські силовики пошкоджували майно, підкидали “заборонену літературу” або проводили сам обшук за відсутності громадян, що проживають у помешканні”, – зауважив Ескендер Барієв. 

У звітний період російські силовики найбільше проводили обшуків у домівках кримчан, які підозрюються у зв’язках із забороненими в Росії, але законними в Україні організаціями “Хізб ут-Тахрір” та “Свідки Єгови”. На переконання КРЦ, це свідчить про релігійні переслідування на півострові. 

Окрім цього, правозахисники фіксували випадки, коли окупаційна влада штрафувала імамів “за несанкціоновані зібрання”.  

“Раніше ми повідомляли про заклик так званого муфтіяту в окупованому Криму зареєструватись усім, хто провадить місіонерську діяльність, щоб отримати “посвідчення духовного управління мусульман Криму”. А тих, хто займатиметься місіонерством без реєстрації, штрафувати”, – сказав Ельвір Сагірман, менеджер з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру. 

За даними МЗС України, із 49 спільнот Православної церкви України лишилося сім, а з 23 священників – чотири. 

Кількість допитів зменшилась із 97 за перше півріччя минулого року до 52 за аналогічний період 2020-го. Правозахисники пов’язують зменшення динаміки з коронавірусною інфекцією. Росія допитувала громадян України у зв’язку з організаціями  “Хізб ут-Тахрір”, “Свідки Єгови”, батальйоном ім. Номана Челебіджихана, шпигунством на користь України та нібито екстремістськими чи терористичними закликами.

Кримськотатарський ресурсний центр відзначає червневий вирок “Севастопольського міського суду”, яким засуджено місцевого мешканця до 10 років позбавлення волі за ст. 276 КК РФ (“Шпигунство”). Ім’я засудженого громадянина України невідоме.  

Окрім цього, правозахисники зафіксували 231 випадок порушення права на справедливий суд, 74 – на найвищий можливий рівень фізичного та психічного здоров’я та 27 випадків незаконних етапувань політичних в’язнів з півострова. Деяких громадян України Росія двічі незаконно етапувала. 

У звітному періоді КРЦ зафіксував зникнення на півострові трьох осіб. 

Ельвір Сагірман, менеджер з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру, розповів, що порушення права на здоров’я пов’язане з погіршенням стану здоров’я політичних в’язнів у місцях несвободи, ігноруванням звернень адвокатів, примусовим утриманням у психіатричних лікарнях та ненаданням належної медичної допомоги, особливо в умовах пандемії коронавірусу. 

Кримськотатарський ресурсний центр звинуватив Росію у подвійних стандартах щодо мирних зібрань. Так, до прикладу, вона забороняла проведення ініційованих кримськими татарами заходів, ухваливши понад 70 адміністративних попереджень, але дозволяла заходи з портретами Йосипа Сталіна 24 червня в центрі Сімферополя. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter