У Криму нові обшуки та затримання в справі “Хізб ут-Тахрір” (доповнено)

Дата: 07 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Російські силовики в тимчасово окупованому Криму 7 липня після обшуків затримали шістьох кримських татар.

Про це інформує громадянська ініціатива “Кримська солідарність” у соціальній мережі Facebook.

 

Силовики обшукували помешкання кримських татар із четвертої години ранку в Алуштинському, Бахчисарайському, Сімферопольському, Красногвардійському районах. Обшуки та затримання провадили представники центру “Е”, Росгвардії, ФСБ та формування “Беркут” – спеціального підрозділу Росгвардії, що існує на півострові з 2014 року.

За попередніми даними правозахисників, Росія затримала Зекір’ю Муратова, Еміля Зіядінова, Ісмета Ібрагімова, Аліма Суф’янова, Сейрана Хайретдінова, Олександра Сізікова, Вадим Бектемірова. Усіх затриманих доставляють в УФСБ Криму в Сімферополі.

ФСБ Росії поширила повідомлення про ліквідацію “терористичного осередку” й затримання сімох людей, підозрюваних в організації та участі в об’єднанні “Хізб ут-Тахрір”.

“За місцями проживання членів (організації) виявлено та вилучено значну кількість заборонених у Росії пропагандистських матеріалів “Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі”, засобів зв’язку, електронних носіїв інформації, що використовувалися ними під час ведення терористичної діяльності”, – йдеться в інформації ФСБ.

У “Кримській солідарності” розповіли, ким є затримані громадяни України. Еміль Зіядінов – активіст і стример, який був у Москві в липні 2019 року і висловлював протест проти репресій у Криму. Проти нього російські силовики склали адміністративний протокол за ведення відеознімання в день масових обшуків у будинках кримських татар у березні 2019 року.

Алім Суф’янов – активіст, який брав участь в організації мусульманських свят. Він відвідував суди за політично вмотивованими справами. У своїй місцевості чоловік був серед організаторів святкових заходів Курбан і Ораза-байрам. 

Олександр Сізіков – мусульманин, має інвалідність I групи, повністю втратив зір у 2009 році. Двічі виходив на поодинокі пікети на підтримку політв’язня Едема Смаїлова, очільника релігійної громади “Топчик”, який до арешту був опікуном Сізікова.

Вадим Бектеміров – активіст, релігійний діяч, також займався передачами в СІЗО політв’язням. Випускник факультету арабської мови й літератури відділення “Ісламська освіта” університету Аль-Джинан у Лівані.

Повідомляється також про обшук у будинку кримського татарина Ділявера Меметова в Алушті, якому в травні ФСБ порвала паспорт та заборонила виїзд із Криму. Ділявера Меметова в його домоволодінні не було.

За попередньою інформацією, затриманих звинувачують в організації або участі в діяльності об’єднання “Хізб ут-Тахрір”, оголошеного в РФ терористичним, але легального на території України. 

Низка українських правозахисних організацій назвала ранкові затримання незаконними й висунула до Російської Федерації низку вимог. Серед них – звільнення затриманих громадян України.
 
“Це чергова хвиля масових обшуків у Криму (востаннє схожий інцидент відбувся в березні цього року). Застосування антитерористичного законодавства Російської Федерації як інструменту переслідування кримських мусульман, кримськотатарських активістів та громадянських журналістів стало традицією всіх років окупації півострова”, – йдеться в заяві Центру прав людини ZMINA, Кримської правозахисної групи, Української Гельсінської спілки з прав людини, Центру громадянської просвіти “Альменда”, “Крим SOS” та Центру громадянських свобод.
 
Під процесуальним керівництвом Прокуратури Автономної Республіки Крим та Головного управління Національної поліції автономії розпочато кримінальне провадження через незаконні  обшуки. Провадження порушили за ч. 2 ст. 162 КК України (“порушення недоторканності житла”) та за ч. 2 ст. 146 КК України (“незаконне позбавлення волі”).
 
МЗС України засудило ранкові обшуки в будинках кримських татар і закликало міжнародну спільноту “продовжувати активно виступати на захист прав і свобод жителів Кримського півострова і посилювати тиск на Росію з метою припинення порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму”.
 
Окрім того, стурбованість також висловило Посольство США в Україні.
 
“Ми глибоко стурбовані повідомленнями про обшуки й затримання кримських татар сьогодні вранці. Росія не має права переслідувати й затримувати українців на українській землі. Росія повинна звільнити всіх українських політичних в’язнів. Крим – це Україна”, – йдеться в повідомленні посольства у фейсбуці.
 

За словами першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джеппарової, разом із затриманими 7 липня вже 67 кримських татар затримано за ст. 205.5 КК РФ. Їх усіх намагаються видати за терористів. Загалом, як зазначають правозахисники, після останніх затримань список українських політичних в’язнів, які незаконно утримуються в Російській Федерації та окупованому нею Криму, зріс із 94 осіб до щонайменше 101. 77 політв’язнів зі ста – кримські татари.

Фото: Кримська солідарність

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter