ЄС не визнає проведення Росією в Криму референдуму про поправки до конституції

Дата: 02 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Європейський Cоюз не визнає незаконної анексії Криму Росією і проведення РФ на території півострова референдуму про внесення поправок до російської конституції.

Про це заявив представник ЄС із питань зовнішньої політики й політики безпеки Петер Стано в коментарі агентству Інтерфакс-Україна.

ЄС не визнає незаконної анексії Кримського півострова Росією, що є порушенням міжнародного права. Тому ЄС не визнає проведення голосування Росією на території півострова, який є частиною України”, – заявив він.

Він констатував, що “аналогічним чином власники російських паспортів, виданих у районах, які зараз не перебувають під контролем українського уряду, всупереч Мінським угодам, не повинні брати участь у виборах, організованих Російською Федерацією.

“Європейський Союз залишається незмінним у своїй підтримці територіальної цілісності і суверенітету України”, – додав він.

Голосування у Сакському районі Криму

Нагадаємо, з 25 червня до 1 липня в Росії та тимчасово окупованому нею Криму відбулося голосування щодо поправок до Конституції РФ. Одна з поправок стосується “обнулення” президентських термінів і дозволить російському президентові Володимиру Путіну брати участь у виборах ще двічі й залишатися при владі до 2036 року.

Напередодні співголова робочої групи з розроблення поправок до конституції й очільник комітету Ради Федерації з конституційного законодавства Андрій Клішас заявив, що в Росії змінюють конституцію, щоб ніколи не віддати Україні Криму.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переконаний, що результати голосування жодним чином не вплинуть на подальшу деокупацію півострова.

“Нині багато хто переймається змінами до російської конституції, які, мовляв, мають зафіксувати “непорушність кордонів Росії”. Сьогодні я хочу твердо заявити: жодне положення російського законодавства – зафіксоване в законі, указі президента чи конституції цієї країни – не зможе завадити деокупації Криму. Крим був, є і буде українським”, – заявив очільник МЗС під час церемонії підняття кримськотатарського прапора біля будівлі МЗС України 26 червня.

Меджліс кримськотатарського народу закликав міжнародну спільноту до тиску на Росію через проведення нею в тимчасово окупованому українському Криму “загальноросійського голосування щодо поправок до конституції”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter