У Росії змінюють конституцію, щоб ніколи не віддати Україні Криму – російський сенатор

Дата: 22 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Поправка до конституції Росії про захист цілісності країни необхідна, щоб зробити неконституційними будь-які законопроєкти, пов’язані з поверненням Криму Україні. Голосування стосовно поправок до основного закону РФ має відбутися 1 липня.

Про це в інтерв’ю РБК заявив співголова робочої групи з розроблення поправок до конституції й очільник комітету Ради Федерації з конституційного законодавства Андрій Клішас.  

Андрей Клішас

“Це записано для того, щоб ніхто не міг серйозно внести поправку до законодавства, за якою Крим передається Україні. Це робиться для того, щоб жоден орган державної влади, включно з президентом або парламентом, або уряд, не могли серйозно вести перемовини, наприклад, про повернення Криму Україні”, – сказав він.

Уперше з ініціативою долучити цю норму до російської конституції на зустрічі президента з робочою групою виступив актор Володимир Машков. Путін підтримав цю ідею, але зробив застереження, що “в нас перемовини відбуваються з нашими партнерами щодо деяких питань”.

Російська Федерація забезпечує захист свого суверенітету і територіальної цілісності. Дії (за винятком делімітації, демаркації, редемаркації державного кордону Російської Федерації із суміжними державами), спрямовані на відчуження частини території Російської Федерації, а також заклики до таких дій не допускаються.

Формулювання поправки

За словами Клішаса, у разі ухвалення цієї поправки дипломати не зможуть вести перемовини з іншими країнами про передання земель, оскільки “на це буде конституційна заборона”.

Нагадаємо, у лютому 2014 року в Криму з’явилися озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків. Вони захопили будівлю Верховної Ради Криму, сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти та блокували дії українських військ. Росія спочатку відмовлялася офіційно визнавати їх своїми військовослужбовцями, та згодом президент країни Володимир Путін заявив, що це були російські військові.
 
16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу “референдум” про статус півострова. За його результатами РФ долучила півострів до свого складу. УкраїнаЄвропейський Союз та США не визнали результатів голосування на “референдумі”.
 
Відповідно до міжнародного гуманітарного права, Крим вважається окупованою територією, а його мешканці перебувають під спеціальним захистом. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними, засудивши дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія не визнає своїх зобов’язань з міжнародного гуманітарного права відповідно до свого статусу країни-окупанта. Вона також заперечує анексію півострова та називає це “відновленням історичної справедливості”.
 
Український парламент офіційно оголосив датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.
 
Українська влада у свою чергу домагається створення міжнародного майданчика для переговорів із приводу майбутнього повернення Криму. Напередодні МЗС України пояснило, чому в Росії результати голосування щодо змін до конституції будуть сумнівними.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter