Ще троє дітей, незаконно вивезених росіянами, повернулись в Україну. Їм довелось витримати кількагодинні допити в РФ та Білорусі

Дата: 28 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

В Україну вдалось повернути ще трьох дітей, незаконно вивезених Росією. Щоб повернутись  до України, троє дівчат-підлітків мали витримати кількагодинні допити на території Російської Федерації та Республіки Білорусь.

Про це повідомляє колишній уповноважений президента України з прав дитини, засновник Благодійного фонду Save Ukraine Микола Кулеба: 

“15 днів шляху, кількагодинні допити на території РФ та Білорусі, тисячі хвилин хвилювання і стресу – і ось нарешті батьки поруч зі своїми дітьми на Батьківщині”, – пише він у своєму телеграм-каналі.

За словами Кулеби, це вже шоста місія по поверненню депортованих дітей до їхніх родин.

“Нарешті усі троє вдома, в Україні. На обличчях посмішки, в душі радість, попереду – зустріч з рідними та близькими”,написав він.

За словами однієї з дівчат, після вивезення вона перебувала у тимчасово окупованому росіянами Криму:

“7 жовтня нас привезли у табір “Мрія”, 31 жовтня нас перевели у “Дружбу, а 12 грудня – у “Променистий”. Так ми там і лишились”.

Нагадаємо, за офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей. У Європарламенті вважають, що з 2014 року росіяни депортували до 300 тисяч українських дітей.

Деякі з тих, кого вдалося повернути до України, розповідають про знущання та погрози відправити до божевільні, про жахливі умови перебування в так званих “таборах”, про ідеологічне перевиховання та про те, що адміністрація та вихователі ставляться до них, як до тварин.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. Зараз до вивезення дітей доєднався й президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко, бо саме за його дорученням дітей з ТОТ вивозять “на оздоровлення” до РБ.

Деякі члени Конгресу США також засудили викрадення українських дітей Російською Федерацією та внесли відповідну резолюцію на розгляд законодавців.

Зараз в Україні експерти ОБСЄ збирають дані щодо депортації дітей до РФ.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter