У Європарламенті вважають, що з 2014 року росіяни депортували до 300 тисяч українських дітей, – Мінреінтеграції

Дата: 24 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

За даними Європарламенту, кількість незаконно депортованих до Росії українських дітей може сягати від 16 до 300 тисяч. Євродепутати враховують, що вивозити українських дітей росіяни розпочали ще 2014 року – з часу окупації Криму та частини Донецької й Луганської областей.

Про це повідомляє пресслужба Мінреінтеграції.

Ілюстративне фото: Джерело: AP Photo, Efrem Lukatsky

Наразі кількість [вивезених дітей] може сягати від 16 до 300 тисяч. Таку цифру євродепутати пояснили тим, що вивозити наших дітей росіяни розпочали ще 2014 року – з часу окупації Криму та частини Донецької й Луганської областей”, – йдеться в повідомленні. 

Зазначимо, що остаточну кількість незаконно депортованих до Росії українських дітей ще не встановили. До того ж дитяча омбудсманка РФ Марія Львова-Бєлова відмовилася надавати перелік вивезених з України дітей

Євродепутати наголосили, що насильницька депортація знову стала можливою, оскільки подібні злочини часів СРСР не були засуджені, а винних ніколи не переслідували на міжнародному рівні.

Команда проєкту Evocation.info виявила осіб, які сприяли вивезенню дітей. 

Нагадаємо, росіяни розміщують українських дітей у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру. Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповідають про знущання та погрози відправити до божевільні, про жахливі умови перебування в так званих “таборах”, про ідеологічне перевиховання та про те, що адміністрація та вихователі ставляться до них, як до тварин.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. Німеччина вже пообіцяла заарештувати Путіна, якщо він приїде. 

Деякі члени Конгресу США також засудили викрадення українських дітей Російською Федерацією та внесли відповідну резолюцію на розгляд законодавців.

Зараз в Україні експерти ОБСЄ збирають дані щодо депортації дітей до РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter