“Поплічники викрадачів”: журналісти назвали колаборантів та чиновників, які допомагали депортувати дітей з Херсонщини

Дата: 13 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Під час окупації Херсонщини росіяни та їхні поплічники влаштували так звані “табори відпочинку” для українських дітей. Їх вивозили у тимчасово окупований Крим або на територію РФ. Якщо батьки відмовлялись віддавати дітей, на них тиснули та погрожували відібрати батьківські права. Після звільнення ЗСУ Херсона та правобережжя області окупаційна влада відмовилась повертати дітей  у родини, бо “тепер це діти Росії”.

Команда проєкту Evocation.info виявила осіб, які сприяли вивезенню дітей. 

Поплічники РФ у депортації дітей

На початку жовтня 2022 року так званий “міністр освіти Херсонської області” Михайло Родіков видав “наказ” про організацію культурно-освітніх змін у Криму та на території РФ. Родіков – уродженець РФ, раніше працював директором департаменту освіти Севастополя.

Організацією вивезення дітей на “двотижневий відпочинок у Криму” займалася й Тетяна Кузьмич – заступниця ставленика РФ Володимира Сальдо з питань “евакуйованих українців”. Ще до повномасштабного вторгнення прокуратура Херсонської області оголосила Кузьмич підозру в держзраді. Їй приписували шпигунство на користь ФСБ. 

Крім Тетяни Кузьмич, депортацією дітей з Херсона займалися й інші колаборанти. Наприклад, колишня вчителька Алла Ревко, яку терористи призначили керівником відділу виховання псевдоміністерства освіти Херсонщини, відповідала за формування груп на виїзд до Криму та РФ.

Також “відзначилася” псевдоректорка Херсонського національного технічного університету Галина Райко. Цей виш пропонував поїздки своїм студентам до Криму на нібито двотижневий відпочинок. Викладачі університету підробляли довіреності.

Відповідальні за утримання дітей

Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповіли про знущання та погрози фізичними покараннями з боку викрадачів. За їхніми словами, за “фізичну сторону перевиховання” неповнолітніх у таборах відповідав колишній “беркутівець” Валерій Астахов. Він бив дітей металевою трубою і спалив український прапор у них на очах.

Повернуті з депортації діти серед найгірших місць перебування відзначають санаторій “Дружба”. Саме там, за їхніми словами, ставилися з особливою жорстокістю. Як вдалося з’ясувати команді Evocation.Info, директором цього санаторію є 51-річний уродженець Євпаторії  Костянтин Пономаренко.

До окупації півострова він працював приватним підприємцем, керував фірмою з виробництва верхнього одягу “Агроюгсервіс” в Євпаторії. Кілька років тому в російських ЗМІ з’явилася інформація, що “Дружба” годує дітей помиями замість їжі. Тоді Пономаренко пояснив цей інцидент тим, що “вийшла з ладу жарочна шафа”.

Ще одним місцем, в якому насильно утримували українських дітей, є табір “Мрія”. Закладом керує 59-річна Марина Ємельянова. Вона народилася в Костромській області РФ. До окупації Криму проживала в місті Феодосія, будучи громадянкою України. Працювала в приватному санаторії “Восход”, а також на підприємствах “Татіус” і “Аві”. Після незаконної анексії, очевидно, залишилася жити на півострові.

Керівниця “Променистого” – Лоліта Маніленко. До окупації Криму жінка проживала в Севастополі. 

За даними Evocation.info, на початку 2000-х працювала в севастопольській школі, на підприємствах “Фора-Бриз” і “Ларант ЛТД”. З 2010-го по 2013 рік була приватним підприємцем – спеціалізувалася на виробництві продуктів дитячого харчування. Останнім часом фігурувала як керівниця табору “Дельфін”, розташованого між Севастополем і Євпаторією.

Як з’ясував Evocation.Info, санаторієм “Здравниця“, в якому утримували українських дітей, керує громадянин РФ Сергій Назрієв. Він уродженець Луганської області України, але жив у РФ. У минулому очолював адміністрацію села Абрау-Дюрсо в російському Краснодарському краї. Після переїзду в Євпаторію не тільки став директором санаторію, а й увійшов у місцеву владу – його обрали депутатом підконтрольної РФ міської ради від путінської “Єдиної Росії”.

У коментарі журналістам Назрієв розповів, що приїхав до Євпаторії з Краснодарського краю 2016 року. “Я живу в Євпаторії лише кілька років, але за цей час полюбив її. Щиро переживаю за долю міста і знаю, що зможу бути йому корисним”, – відверто сказав Назрієв. Крім того, він повідомив, що його син теж має стосунок до “влади” – працює в російській “адміністрації” Сімферополя. 

Також зазначимо, що санаторії “Променистий”, “Дружба” і “Мрія” входять до псевдодержавного підприємства Криму “Сонячна Таврика“. Директором останнього є 68-річна Людмила Єрмакова. Вона народилася в місті Єлець Липецької області РФ. До окупації Криму проживала в Сімферополі, мала українське громадянство. Але після незаконної анексії почала активно співпрацювати з окупантами – на початку 2015 року очолила “Сонячну Таврику”. Сьогодні є членом путінської партії “Єдина Росія”. 

Раніше ZMINA писала, що громадяни України, які хочуть забрати з так званих відпочинків своїх дітей, мають пройти кількагодинне спілкування з працівниками ФСБ. Рідні вивезених окупантами дітей мають доводити спецслужбам РФ, що вони можуть забрати свою дитину. Останнього разу через допити ФСБ померла жінка, яка хотіла забрати з Росії до України двох своїх онуків. 

За офіційними даними української влади, Росія депортувала з України понад 16 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру. 

Нагадаємо, прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру в колабораційній діяльності власниці турагенції з окупованого півострова, яка допомогла росіянам перевезти туди 1000 дітей з тимчасово окупованих територій України. Перед тим у депортації українських дітей правоохоронці звинуватили громадянина РФ, який очолив так зване “мінтранспорту” Херсонщини. А Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter