Окупаційна влада планує відправити понад тисячу дітей з ТОТ України в Білорусь на “оздоровлення”

Дата: 25 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада тимчасово окупованих Росією територій України планує вивезти до дитячого оздоровчого табору “Дубрава” в Солігорському районі Мінської області (Республіка Білорусь) понад тисячу дітей та підлітків. Зараз у Білорусі на “оздоровленні” вже перебувають 350 дітей з окупованих територій.

Про це розповідає провладний білоруський громадський діяч Олексій Талай.

У 2023 році можуть вивезти з ТОТ України до Білорусі понад 1000 дітей. Джерело: Олексій Талай

За його словами, на початку квітня до Білорусі вже привезли 350 дітей з так званих “ДНР” та “ЛНР”.

“Ми дуже раді, що вдалося привезти дітей з дитячого будинку міста Антрацит. Також будуть діти з Маріуполя та Горлівки”, – говорить Талай.

У понеділок, 24 квітня, за його словами, привезли ще 100 дітей уже з тимчасово окупованої території Запорізької області.

Талай каже, що з пропозицією вивезти дітей до РБ до нього звернувся “громадський діяч із Запоріжжя” Володимир Рогов:

“До нашого фонду звернувся громадський діяч із Запоріжжя Володимир Рогов з проханням надати підтримку в оздоровленні дітей з його регіону в Білорусі”.

“Оздоровлення” дітей з окупованої частини України відбувається за дорученням самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка, організацією їхнього розміщення в Білорусі займається фонд Талая за підтримки ВАТ “Білоруськалій” та Союзної держави, повідомляє білоруське держагентство БелТА.

Загалом, за словами Талая, заплановано три весняні зміни, під час яких у Білорусі планують “оздоровити” понад тисячу дітей та підлітків.

Білоруський дипломат, лідер Народного антикризового управління (НАУ) Павло Латушко в інтерв’ю білоруській службі “Радіо Свобода” звернув увагу на те, що діти, які приїжджають до Білорусі з тимчасово окупованих українських територій, неповнолітні, їхній вік від 6 до 15 років, часто це сироти, які втратили годувальника. А це означає, наголошує Латушко, що лише уповноважений орган з питань громадянства цих дітей має право на виїзд, і таким органом є Україна.

Павло Латушко вважає, що в цьому разі могла бути порушена Четверта Женевська конвенція, адже Україна не давала згоди на вивезення дітей.

“Білорусь не є нейтральною країною. Тому такий вивіз можна визнати нелегальним”, – зазначає голова НАУ.

На думку Павла Латушка, міг також бути порушений Римський статут Міжнародного кримінального суду, в якому йдеться про те, що незаконна депортація дітей під час війни – це злочин.

Глава НАУ повідомив також, що організація збирає документи, які свідчать про причетність представників режиму Лукашенка до депортації дітей з окупованих територій України.

Нагадаємо, за офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей. У Європарламенті вважають, що з 2014 року росіяни депортували до 300 тисяч українських дітей.

Деякі з тих, кого вдалося повернути до України, розповідають про знущання та погрози відправити до божевільні, про жахливі умови перебування в так званих “таборах”, про ідеологічне перевиховання та про те, що адміністрація та вихователі ставляться до них, як до тварин.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. Німеччина вже пообіцяла заарештувати Путіна, якщо він приїде. 

Деякі члени Конгресу США також засудили викрадення українських дітей Російською Федерацією та внесли відповідну резолюцію на розгляд законодавців.

Зараз в Україні експерти ОБСЄ збирають дані щодо депортації дітей до РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter