Постраждалі від домашнього та сексуального насильства під час війни можуть отримати безоплатну правову допомогу від держави

Дата: 16 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Українці, що зазнали сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією РФ проти України, або постраждали від домашнього насильства, можуть отримати безоплатну правову допомогу від держави. 

Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Скриншот з відео БПД

“Сексуальне насильство під час війни має багато проявів. Це і зґвалтування, навіть якщо людина не чинить опір при вчиненні відносно неї сексуальних дій у небезпеці, і примус до оголення, примусове роздягання (наприклад, на ворожих блокпостах), тортури сексуального характеру, травмування чи каліцтво статевих органів і навіть погрози вчинення таких дій”, – зазначили в Мін’юсті.

Так, звернувшись до системи безоплатної правової допомоги, потерпілі можуть отримати консультацію юриста, допомогу зі зверненням до поліції, а також представництво інтересів у суді.

“Після пережитого люди часто не готові звертатися по правову допомогу одразу. Важливо пам’ятати, що такі злочини не мають строку давності. Людина може звернутися тоді, коли буде готова. Система безоплатної правової допомоги завжди буде поруч”, – наголосили заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

За словами директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександра Баранова, в Україні питання захисту своїх прав у випадках домашнього насильства досі не досить висвітлені. Інформаційні ролики, створені БПД, допоможуть краще розпізнавати насильство та розкажуть, куди звернутися по допомогу.

Отже, отримати безоплатну правову допомогу можна за телефоном 0 800 213 103 (дзвінки безоплатні), через телеграм-бот (кнопка “Отримати консультацію”), або звернутися до найближчого бюро правової допомоги. 

Раніше ZMINA писала, що влітку минулого року в столиці запустили пʼять мобільних бригад соціально-психологічної підтримки постраждалих від домашнього та гендерно зумовленого насильства. Викликати бригаду можна, звернувшись за телефоном довіри 15-00. 

Окрім психологічної допомоги, фахівці надаватимуть роз’яснення прав потерпілих та перелік послуг, які вони можуть отримати. А за потреби такі бригади доставлятимуть людей до кризових кімнати чи притулків. 

Нагадаємо, що ZMINA зібрала контакти організацій, що надають як безоплатну психологічну підтримку, так і платні консультації.

Крім того, для самозарадності можна пройти онлайн-курси “Базова психологічна допомога в умовах війни”, “Знати, як допомогти” та виконати вправи й рекомендації в ілюстрованому керівництві Всесвітньої організації охорони здоров’я про важливі навички в періоди стресу.

Читайте також: Безоплатна правова допомога під час війни: хто має право і як отримати

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter