Понад тисячу дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування евакуювали за кордон з Одещини

Дата: 06 Липня 2023
A+ A- Підписатися

За час повномасштабного вторгнення Росії з Одещини за кордон евакуювали понад 1000 дітей-сиріт та побавлених батьківського піклування. 

Про це розповіла у “Медіацентрі Україна” начальниця служби у справах дітей Одеської обласної військової адміністрації Наталія Утюпіна

Ілюстративне зображення. Фото: IOM/Tetiana Astakhova

Близько 600 дітей перебувають у Польщі, а решта – в Румунії, Туреччині та Литві.

До 1 червня поточного року евакуйованих можна було повертати або батькам, яким повернули права, або родичам під опіку. Втім усиновити таких дітей було неможливо. 

Нині цю можливість розблокували для громадян України, однак не для іноземців. 

“Ми дали розпорядження міським адміністраціям регіону до 7 липня внести дітей-сиріт в облік на всиновлення”, – розповіла Утюпіна. 

Українці, які виявили бажання всиновити дитину, мають пройти такий шлях: 

  • зустріч в онлайн-режимі з дитиною, яку фіксуватимуть на відео та зберігатимуть його; 
  • особиста зустріч, для чого один з батьків чи обидва, якщо мають дозвіл на перетин кордону, мають поїхати за кордон; 
  • подання заяви у місцеву службу у справах дітей; 
  • отримання висновку про доцільність всиновлення; 
  • подання до суду за місцем знаходження закладу, в якому була влаштована дитина. 

“Після вступу в силу позитивного рішення про всиновлення дитини батьки мають право поїхати за кордон та забрати свою дитину”, – додає Утюпіна.

Водночас до моменту всиновлення кандидати можуть влаштувати дитину під опіку строком на три місяці. Рішення про це має ухвалити місцевий орган опіки. Нині на Одещині є щонайменше 12 патронатних сімей. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії правозахисники, які опікуються правами дітей, провели дослідження в п’яти дитбудинках у Полтавській, Херсонській та Дніпропетровській областях.  Результати, які викликали в них занепокоєння, свідчили, що кожен другий, хто потрапляє до закладу, має батьків, не позбавлених прав.

У закладах вихованці змушені жити в поганих умовах, у середньому по 10 осіб в одній кімнаті. Також вони практично не отримують необхідної реабілітації та медичної допомоги, а персонал, який відповідає за це, ставить їм фейкові діагнози та лікує методами, застосування яких не має наукового підґрунтя.

МОЗ готується до реорганізації дитячих будинків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter