МОЗ готується до реорганізації дитячих будинків, які мали б зникнути вже цього року

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Київська міська військова адміністрація разом з Міністерством охорони здоровʼя України за підтримки ЮНІСЕФ мають завершити моніторинг кожного будинку дитини, аби підготувати їх до реорганізації. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення Буківсього дитячого будинку-інтернату Львівської області. Фото: Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Кінцева дата завершення моніторингу 30 червня. 

Експерти мають визначити готовність кожного закладу до деінституалізації, а також визначити шляхи, як надалі реорганізувати та упорядкувати їхню мережу. 

Реформа інтернатів в Україні розпочалась у 2017 році та мала на меті створити умови, щоб дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах або мають проблеми зі здоров’ям, виховували в рідних, прийомних чи патронатних родинах. За задумом авторів реформи, з 2020 року дітей влаштовують у дитбудинки платно, а вже цього року заклади мали б розформувати.

Втім, як кажуть нині в уряді, одне із питань, яке вивчатимуть монітори, стосуватиметься того, чи реально в умовах повномасштабної війни до кінця року завершити процес реорганізації будинків у центри медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям. 

“В системі охорони здоров’я знаходиться 36 закладів, де перебувають діти до 3 років. На перехідний період держава продовжує виділяти кошти на підтримку роботи функціонуючих закладів. У 2023 році на утримання дитячих будинків передбачено 996 871,6 тисячі гривень, з них коштом субвенції – 604 758,2 тисячі гривень. Однак ми маємо змінювати підходи таким чином, аби знайти найкращий спосіб забезпечення потреб дітей”, – зазначає міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії правозахисники, які опікуються правами дітей, провели дослідження у п’яти дитбудинках у Полтавській, Херсонській та Дніпропетровській областях.  Результати, які викликали в них занепокоєння, свідчили, що кожен другий, хто потрапляє до закладу, має батьків, не позбавлених прав.

Водночас багато сімей не підтримують з дітьми зв’язку попри те, що залишаються їхніми законними представниками. Родини віддають дітей до закладів через складні життєві умови, адже не отримують достатньої підтримки від відповідальних служб. 

У закладах вихованці змушені жити в поганих умовах, у середньому по 10 осіб в одній кімнаті. Також вони практично не отримують необхідної реабілітації та медичної допомоги, а персонал, який відповідає за це, ставить їм фейкові діагнози та лікує методами, застосування яких не має наукового підґрунтя.

Під час епідемії коронавірусу тисячі дітей в Україні повернулися в родини зі шкіл-інтернатів, будинків дитини та центрів соціально-психологічної реабілітації.

Нагадаємо, що кілька років тому тодішній Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба, який лякав українців гей-родинами, заявляв про плани уряду скасувати реформу інтернатів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter