Понад 300 випадків тиску на журналістів у Криму зафіксували за п’ять років правозахисники

Дата: 30 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Протягом останніх п’яти років правозахисники зібрали інформацію про більш ніж 300 випадків тиску на журналістів у Криму. У цьому списку фізичні напади, тортури, свавільні затримання, захоплення майна, обшуки, погрози, психологічний тиск, заборони знімати і відмови в доступі до інформації.

Про це сьогодні пресконференції в УНІАН повідомили експерти Кримської правозахисної групи, “Крим-СОС” та Центру прав людини ZMINA.

“Можна сказати, що на початку окупації незалежні медіа в Криму були фактично знищені. Ситуація ускладнюється ще й тим, що зараз окупанти систематично блокують незалежні українські медіа, які мовлять на територію з материка”, – заявила медіаекспертка КПГ Ірина Сєдова. 

За інформацією КПГ, станом на вересень 2019 року щонайменше в 10 великих населених пунктах північного Криму на всіх FM-частотах українських радіостанцій мовлять російські станції.

“Така ситуація зафіксована в тому числі і в містах Джанкой, Армянськ і Красноперекопськ. Ще в дев’яти населених пунктах на цій території українські радіостанції заблоковано частково. Для блокування радіосигналу російська влада навмисно вмикає на цих же частотах російські та підконтрольні РФ кримські радіостанції або встановлює обладнання, яке заглушує радіосигнал українських станцій”, – розповіла Сєдова.

Вона також зазначила, що станом на кінець вересня щонайменше 18 популярних українських інформаційних інтернет-ресурсів повністю заблоковано в Криму.

“Десять кримських провайдерів у дев’яти містах Криму повністю блокують 18 українських інформаційних сайтів і дві соціальні мережі. Ці ж провайдери блокують сайти Меджлісу кримськотатарського народу, “Хізб ут-Тахрір” і “Свідків Єгови”. Ще як мінімум сім українських інформаційних сайтів доступні тільки в деяких провайдерів”, – наголосила екпертка.

У таких умовах громадянська журналістика в Криму ґрунтується на тому, що звичайні люди беруть активну участь у процесі збору, аналізу та поширення інформації про арешти і обшуки “з перших вуст”. Нерідко сюжети громадянських журналістів привертають аудиторію в інтернеті, яку можна порівняти з аудиторією професійних ЗМІ.

“Саме через таку діяльність щонайменше дев’ять громадянських журналістів зараз перебувають у СІЗО у справі “кримських мусульман”. Серед них Сервер Мустафаєв – координатор “Кримської солідарності”, громадянські журналісти Ремзі Бекіров, Осман Аріфмеметов, Наріман Мемедемінов та інші активісти цієї ініціативи. Це кримські татари, заарештовані за свою інформаційну і правозахисну діяльність. Спочатку вони висвітлювали обшуки, арешти та інші порушення прав людини, а потім заарештували і їх. Зараз російський прокурор запросив для Нарімана Мемедемінова шість років позбавлення волі. Найближчим часом йому винесуть цей несправедливий вирок”, –  розповіла громадянська журналістка з Криму Лутфіє Зудієва.

Вона і сама стала жертвою переслідування. 30 травня російські силовики в Джанкої та Бахчисараї затримали її іншу та активістку, Муміне Салієву, звинувативши в “демонстрації забороненої символіки”. Пізніше їх відпустили, відкривши адміністративні справи.

Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик закликала українські медіа приділяти ситуації з правами людини у Криму якомога більше уваги та самостійно шукати перевірену інформацію про те, що насправді відбувається на півострові.

“Завтра у Вінниці відбудуться заходи в рамках нашого регіонального престуру на підтримку в’язнів Кремля. Вінниця –  дев’яте місто з 10 в цьому регіональному турі, який з кінця серпня проводить коаліція українських правозахисних організацій. Метою акції є привернення уваги громадськості до українських політичних в’язнів, яких утримує російська влада, у тому числі кримських татар. Однією з головних ідей проведення акцій є підтримка самих політв’язнів та їхніх родин і прояв солідарності”, – розповіла Тетяна Печончик.

Вона додала, що подібних акцій треба проводити якомога більше, щоб максимальна кількість людей дізнавалася, що насправді відбувається в Криму.

“Цього тижня завершилася конференція з людського виміру ОБСЄ, яка щорічно проходить у Варшаві. На сесіях зі свободи вираження поглядів майже не було представників незалежного громадянського суспільства з України. Натомість підконтрольні Кремлю організації поширювали відверту брехню, в тому числі і про стан свободи слова в Криму. Цю ситуацію не можна випускати з-під контролю. Ми вимагаємо від міжнародних організацій та урядів посилювати тиск на Російську Федерацію, щоб вона негайно звільнила всіх ув’язнених журналістів та припинила всі інші порушення свободи слова в Криму”, – заявила юристка “Крим-СОС” Ольга Куришко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter