Підривом Каховської ГЕС Росія розпочала новий етап війни – ексміністр екології та ядерної безпеки

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Підривом Каховської гідроелектростанції на Херсонщині Росія розпочала новий етап війни – з використанням зброї масового знищення.

Таку думку озвучив український політик, ексміністр екології та ядерної безпеки Юрій Костенко під час круглого столу в Українському кризовому медіацентрі.

Ситуація з Каховською ГЕС стала наслідком агресії, яку веде Росія без дотримання жодних правил ведення війни, вчиняючи ядерний тероризм, який почався із захоплення Чорнобильської АЕС, потім Запорізької атомної станції, наголосив експерт.

“На це, на превеликий жаль, не звернули особливої уваги ні Радбез ООН, ні МАГАТЕ. Найбільше, чого боїться світ – застосування зброї масового знищення. Підрив дамби в Каховці можна вважати початком використання РФ засобів масового знищення людей, екосистем. Ситуацію називають екоцидом, геноцидом, але передусім це застосування зброї масового знищення росіянами вперше у XXI столітті”, – заявив Костенко.

На його переконання, те, що зробила Росія – принципово новий етап ведення війни не тільки проти України, а й проти людства.

Водночас ексміністр наголосив на тому, що не побачив очікуваної реакції на підрив з боку світових експертів і лідерів, насамперед Ради Безпеки ООН і МАГАТЕ.

“Адекватної реакції на загрози з боку РФ, які далі будуть лише посилюватися, пропозицій, як уникнути подальшої ескалації в цій сфері, я не бачу. Все це веде до початку третьої світової війни, бо вже застосовано зброю масового знищення”, – сказав Костенко.

На його думку, українській владі саме так треба називати події на Каховський ГЕС, розповідаючи про них світу, а не лише говорити про окремі аспекти – екоцид тощо.

“На превеликий жаль, далі всі дороги вестимуть до Запорізької атомної станції. Технологія підриву Каховської ГЕС російськими терористами відома. Ще минулого року вони почали завозити туди вибухівку і закладати в тих місцях, що дадуть найбільший ефект. Це ми й побачили в ніч підриву ГЕС”, – сказав він. 

На припущення експерта, те, що відбулося на Каховській ГЕС, – предтеча того, що може статися на ЗАЕС, але в набагато гірших масштабах. Це може статися, якщо Росія побачить лише дипломатичну реакцію світової спільноти на початок використання нею зброї масового знищення, сказав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що після підриву окупантами дамби Каховської ГЕС станом на ранок 7 червня вже затопило 1 852 будинки на правобережній Херсонщині. Станом на 6-ту ранку із зони підтоплення вдалось евакуювати 1 457 людей.

Каховську ГЕС російські війська підірвали вранці 6 червня, вона не підлягає відновленню. Після цього рівень води в селах та містах почав швидко підвищуватися, через загрозу затоплення на правому березі Дніпра почали евакуацію населення.

Українські посадовці кажуть про “найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття”, а західні партнери України висловлюють обурення, називаючи підрив воєнним злочином. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter