Росіяни підірвали Каховську ГЕС. На Херсонщині евакуюють людей з районів затоплення

Дата: 06 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Вранці 6 червня російські війська підірвали Каховську ГЕС. Рівень води в селах та містах швидко підвищується, через загрозу затоплення на правому березі Дніпра проводиться евакуація населення.

За повідомленнями голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, на правому березі Херсонщини в критичній зоні опинилися близько 16 тисяч людей.

Каховська ГЕС після підриву окупантами. Фото: Maxar

Станом на 7.30 були повністю або частково затоплені такі населені пункти: Тягинка, Львове, Одрадокам’янка в Бериславському районі. У Херсонському районі – Іванівка, Токарівка, Микільське, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів у Херсоні.

Зокрема, у зоні потенційного затоплення на правому березі – села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове та частково місто Херсон.

 

Голова Херсонської облради Олександр Самойленко в ефірі єдиного телемарафону повідомив, що критично високий рівень очікується близько 11-ї години, станом на 8.30 ранку вода вже пройшла половину шляху. У Херсоні частково підтоплюється мікрорайон Корабел. У місті немає критичної ситуації. Мікрорайон Корабел наразі знеструмили з метою безпеки. Через декілька годин також буде вимкнено газопостачання.

За словами речниці ОК “Південь” Наталії Гуменюк, внаслідок підриву Каховської ГЕС насамперед постраждає лівий берег, оскільки він географічно нижчий. Основне затоплення припаде саме туди. Водночас Україна не може контролювати евакуацію на лівому березі.

Через надзвичайну ситуацію, яка склалася внаслідок підриву окупантами дамби Каховського водосховища, президент України скликає екстрене засідання РНБО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter