Першим від ковіду в Україні вакцинували лікаря з Черкас

Дата: 24 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

В Україні першим вакцину проти коронавірусу отримав лікар-реаніматолог з Черкас Євген Горенко.

Про це повідомили в Черкаській ОДА.

Фото: Черкаська ОДА

24 лютого в Україні розпочалося доставлення перших партій вакцин проти коронавірусу до регіонів.

“Можу засвідчити, що програма вакцинації в Україні виконується в планові терміни та згідно з дорожніми картами Міністерства охорони здоров’я. Ми зробили все від нас залежне, щоб наші медики, а згодом і всі українці отримали безпечні, дієві та якісні вакцини”, – зазначив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу.

Черкаський лікар Горенко, як розповіли в ОДА, працює в ковідному відділенні обласної лікарні. Його щепили вакциною Oxford/AstraZeneca, яку виробляють в Індії та яка має торговельну назву Covishield.

“Як і загалом по Україні, у нас працюватиме каскадна модель вакцинації, яка передбачає роботу мобільних бригад у визначеному послідовному порядку. Ми суворо стежимо за температурним режимом для зберігання вакцини – від +2 до +8 °С”, – зазначив під час вакцинування лікаря голова Черкаської ОДА Олександр Скічко.

Відомо, що згідно з планом, розробленим в уряді ще минулого року, вакцинація в Україні проходитиме в п’ять етапів та розпочнеться зі щеплення медиків, а згодом людей у будинках для літніх осіб та військовослужбовців. Вакцинація є добровільною і безкоштовною. Отримати щеплення зможуть і жителі окупованих територій, однак на третьому етапі. Реєструватися на введення препарату вони можуть, як і всі інші громадяни.

Нагадаємо, що першою у світі вакцину від коронавірусу отримала британська лікарка на ім’я Маргарет. Після щеплення, яке збіглося з днем її народження, жінка розповіла, що почувається надзвичайно щасливою, адже тепер зможе побачитися з рідними після річної ізоляції. 

Кампанії масової вакцинації у світі не проходять без скандалів. Так, у сусідній Польщі клінічний центр Варшавського медичного університету поза чергою вакцинував низку відомих акторів та політиків. 

За прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна.

Переважна більшість українців серйозно ставиться до пандемії, не сумнівається в її існуванні та вважає її цілком реальною загрозою. Проте останні соціологічні дослідження показують, що половина громадян не збирається вакцинуватися. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter