Клінічний центр у Польщі, де поза чергою вакцинували акторів та політиків, оштрафують

Дата: 06 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Клінічний центр Варшавського медичного університету, де поза чергою вакцинували низку відомих акторів та політиків, сплатить штраф у розмірі 250 тисяч злотих. 

Про це повідомляє TVN24.

Згідно з національним планом вакцинації, першими в Польщі щеплення від коронавірусу мали отримати медики, однак після початку кампанії стало відомо, що препарат поза чергою ввели, зокрема, акторам Крістіні Янді, Марії Северин і Віктору Зборовському, а також колишньому віцепрем’єр-міністру та чинному депутату Європарламенту Лешеку Міллеру

У понеділок, 4 січня, у клінічному центрі Варшавського університету почали перевірку.

“Ми можемо однозначно сказати, що сталося навмисне порушення правил Національної програми імунізації. Цю цілеспрямованість підтверджують кілька фактів”, – розповів про результати перевірки міністр охорони здоров’я Польщі Адам Недзельский.

Міністр охорони здоров’я Польщі Адам Недзельский. Фото: PAP

Він наголосив, що версії вакцинованих поза чергою осіб про те, що щеплення вони отримали нібито в межах рекламної кампанії, не відповідають дійсності. Виявилось, що в документах їх зареєстрували як немедичний персонал, який працює в лікарні. Штраф у розмірі 250 тисяч злотих політик назвав мінімальним покаранням за вчинене порушення. 

Нагадаємо, що наприкінці грудня український уряд також затвердив план імунізації населення від коронавірусу. Згідно з ним, вакцинуватимуть українців у чотири етапи. До 2022 року щеплення від ковіду має отримати 50% населення. У грудні влада повідомила, що закупила для цього також китайську вакцину компанії Sinovac Biotech. 

За прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна.

Фотографія обкладинки: The Guardian

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter