У Криму на вісім років посадили чоловіка за участь у кримськотатарському батальйоні

Дата: 23 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Так званий Чорноморський районний суд Криму засудив до восьми років колонії мешканця цього ж району за звинуваченням в участі в кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Про це повідомляє проросійський “Крыминформ” з посиланням на пресслужбу “ФСБ Росії в Криму”.

“Суд визнав кримчанина винним в інкримінованому злочині та призначив йому покарання у вигляді восьми років позбавлення волі за участь у діяльності незаконного збройного формування, що діє на території іноземної держави, з метою, що суперечить інтересам Росії”, –​ цитує повідомлення ФСБ ЗМІ.

Російська спецслужба не назвала імені та прізвища засудженого. Водночас повідомляється, що затримання чоловіка сталося в лютому цього року.

Нагадаємо, 17 лютого російські силовики заявили, що затримали в Криму учасника кримськотатарського добровольчого батальйону ім. Номана Челебіджихана 55-річного кримського татарина Нарімана Межмедінова. 4 лютого 2020 року чоловіка заарештувало формування, що називає себе “Київським районним судом”. 

Як відомо, за період окупації Криму російські силовики порушили вже не менш ніж 11 справ за участь у незаконному збройному формуванні, а щонайменше в семи випадках причиною переслідувань стала нібито участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Російське слідство вважає, що влітку 2016 року кримчанин поїхав на материкову Україну, де вступив до лав кримськотатарського добровольчого батальйону імені Челебіджихана. Йому інкримінують порушення ч. 2 ст. 208 КК Росії (“Участь у збройному формуванні”). Голова громадської організації “Аскер” Ленур Іслямов заявив, що в кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана не знають арештованого.

Уже трьох людей окупаційна влада засудила до ув’язнення. Одним з них став житель Ленінського району півострова Февзі Саганджі, який дістав 10 років в’язниці за нібито участь у батальйоні. Також за участь у батальйоні до 10 років суворого режиму засудили Делявера Гаварова.

Ще багатьох російські силовики оголосили в розшук. Серед них журналістка кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілова, яка у 2015–2016 роках висвітлювала діяльність батальйону.

В Україні з 2016 року триває обговорення створення кримськотатарського батальйону в складі структури правоохоронних органів України. Наразі батальйон не входить до системи Міністерства внутрішніх справ України. 

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 101 людину. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter