У Криму затримали ще одного учасника добровольчого батальйону імені Челебіджихана

Дата: 17 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Російські силовики в Криму затримали учасника кримськотатарського добровольчого батальйону ім. Номана Челебіджихана і Батальйон імені Номана Челебіджіхана – це добровольче кримськотатарське збройне формування, створення якого розпочалося на початку 2016 року, під час блокади на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Батальйон названо на честь Номана Челебіджіхана – кримськотатарського політика і громадського діяча, першого глави уряду Кримської Народної Республіки, організатора I Курултаю кримськотатарського народу, першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусі..

Про це повідомляє Інтерфакс.

За даними ФСБ, затриманий чоловік у серпні 2016 року виїхав на материкову частину України, де вступив до лав кримськотатарського добровольчого батальйону ім. Номана Челебіджихана. Згодом він повернувся на півострів, однак, як стверджують російські силовики, “продовжив злочинну діяльність щодо участі в батальйоні”.

Наразі підконтрольний Кремлю суд у Криму відправив чоловіка під варту. Його звинувачують в участі в діяльності НЗФ, що діє на території іноземної держави з метою, що суперечить інтересам РФ.

Згодом на підконтрольному окупаційній владі Криму сайті Кримінформ опублікували відео обшуку у жителя Чорноморського району. 

Видання “Ґрати” з посиланням на кримську адвокатку Лілі Гемеджі повідомляє про 55-річного кримського татарина Нарімана Межмедінова, якого затримали понад тиждень тому.

Як відомо, за період окупації Криму російські силовики порушили вже не менш ніж 11 справ за участь у незаконному збройному формуванні, а щонайменше в семи випадках причиною переслідувань стала нібито участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Уже трьох людей окупаційна влада засудила до ув’язнення. Одним з них став житель Ленінського району півострова Февзі Саганджі, який дістав 10 років в’язниці за нібито участь у батальйоні. Також за участь у батальйоні до 10 років суворого режиму засудили Делявера Гаварова.

Ще багатьох російські силовики оголосили в розшук. Серед них журналістка кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілова, яка у 2015–2016 роках висвітлювала діяльність батальйону.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter