Суд у Криму дав 10 років суворого режиму хлопцю, звинуваченому в нібито участі у кримськотатарському батальйоні

Дата: 28 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Кремлю Кіровський районний суд Криму засудив до 10 років суворого режиму Делявера Гаварова, якого звинуватили в участі в кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана і Батальйон імені Номана Челебіджіхана – це добровольче кримськотатарське збройне формування, створення якого розпочалося на початку 2016 року під час блокади на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Батальйон названий на честь Номана Челебіджіхана – кримськотатарського політика і громадського діяча, першого глави уряду Кримської Народної Республіки, організатора I Курултаю кримськотатарського народу, першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусі..

Про це повідомляють правозахисники з ініціативи “Кримський процес”.

Рішення ухвалив суддя Ігор Дегтярьов. Хлопця визнали винним в “участі в збройному формуванні, не передбаченому федеральним законом”, а саме в батальйоні імені Номана Челебіджихана і громадському формуванні “Аскер”. Гаварову назначили покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму та один рік обмеження волі після відбуття основного покарання.

Як відомо, 22-річного хлопця російські силовики затримали ще наприкінці минулого року. Співробітники ФСБ стверджують, що він пройшов спеціальну військову підготовку, з 2016 по 2018 роки входив до складу батальйону імені Номана Челебіджихана і громадського формування “Аскер”, а також нібито активно сприяв економічній блокаді півострова. Гафаров свою провину не визнав, неодноразово казав про те, що доказів його винуватості у слідства немає, та стверджував, що якби навіть брав участь у збройному формуванні, то не повернувся би назад до Криму. 

Нагадаємо, що за період окупації Криму російські силовики порушили вже не менше 11 справ за участь у незаконному збройному формуванні, а щонайменше в семи випадках причиною переслідувань стала нібито участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Уже трьох людей окупаційна влада засудила до ув’язнення. Одним з них став житель Ленінського району півострова Февзі Саганджі, який отримав 10 років в’язниці за нібито участь у батальйоні. Ще багатьох російські силовики оголосили в розшук. Серед них журналістка кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілова, яка у 2015–2016 роках висвітлювала діяльність батальйону.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter