Окупанти хочуть, щоб жителі Генічеського району отримували російські паспорти у Джанкої

Дата: 28 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Окупанти спонукають жителів Генічеського району, що на Херсонщині, отримувати російські паспорти.
 
Про це видання ZMINA повідомляють місцеві жителі.
 

Отримувати незаконні паспорти громадян України з цього регіону закликають у місті Джанкой, в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим.

Напередодні президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання громадянства Росії мешканцями окупованих територій Херсонської та Запорізької областей України. Міністерство закордонних справ України засудило такий крок Москви та назвало паспортизацію незаконною.
 
Видача російських паспортів на тимчасово окупованому півдні України робить людей заручниками та має на меті примус до участі у бойових діях проти України, переконаний аналітик правозахисної організації “Крим SOS” Євген Ярошенко.​
 
“Після отримання російського паспорту людина вважається військовозобов’язаною. Невдовзі після отримання російського паспорта РФ може призвати таку особу на військову службу і в подальшому залучити її до участі у бойових діях проти України. Таким чином мешканці тимчасово окупованих Херсонської та Запорізької областей стають заручниками призову РФ”, – сказав Ярошенко.
 
Нагадаємо, що з 2019 року Росія почала видавати свої паспорти спочатку мешканцям ОРДЛО, а потім спростила процес видавання й для мешканців підконтрольного українському уряду Донбасу.
 
Світова спільнота різко засудила такі кроки, назвавши їх підривом Мінських домовленостей, а низка країн, наприклад, Німеччина та Естонія, відмовилися визнавати російські паспорти жителів ОРДЛО. За даними СБУ, видані документи не роблять отримувачів громадянами РФ, адже їх виписують з порушеннями: проставляють коди підрозділу Міграційної служби Ростовської області, якого не існує.
 
На думку української влади, видання російських паспортів є елементом репресивної політики, а тому правоохоронці відкривають кримінальні провадження за такими фактами.
 
Нині, за підрахунками журналістів, Росія тимчасово окупувала трохи більш як 20% території України.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter