Окупаційні слідчі обґрунтовують обвинувачення проти Джеляла та братів Ахтемових свідченнями засекречених осіб – адвокат

Дата: 28 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Затримані в Криму заступник голови Меджлісу Наріман Джелял та брати Асан і Азіз Ахтемови завершили ознайомлення з матеріалами порушеної проти них кримінальної справи. Незабаром її передадуть до суду.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написав адвокат Микола Полозов.

Наріман Джелял

За його словами, тепер слідство надішле обвинувальний висновок до прокуратури і, якщо він буде підписаний, справу скерують до так званого “Верховного суду Криму”.

“Про якість попереднього розслідування можна сказати як про покійника. І це не добре, а зовсім ніяк. Щодо звинувачення Нарімана, то всі докази, які слідство змогло знайти та закріпити в матеріалах справи, не матеріальні та не об’єктивні, а просто слова невідомих нікому осіб – засекречених свідків (класика жанру), яких аж троє. Жодних інших доказів його провини слідство так і не надало”, – повідомив адвокат.

Він також додав, що через відсутність доказів їх “створюють” за допомогою процедури засекречування деяких осіб, правдивість свідчень яких неможливо перевірити.

Адвокат зазначив, що сторона захисту заявила всі необхідні клопотання, утім він не вірить, що слідство захоче їх задовольнити.

“Воно і зрозуміло з огляду на політичне замовлення на цю справу”, – додав Полозов.

Як відомо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було пошкодження газопроводу. 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

У листопаді поточного року окупанти висунули Наріману Джелялу чергове звинувачення – у контрабанді вибухового пристрою, тому Джелялу тепер загрожує до 20 років позбавлення волі

Його утримують у поганих умовах в сирій, переповненій камері, а звільнення активіста та ще щонайменше 45 кримських татар вимагають, зокрема США, Канада, Чехія та ЄС.

Як відомо, напередодні Наріман Джелял у своєму листі закликав депутатів Верховної Ради якнайшвидше ухвалити законопроєкт про політв’язнів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter