Росія висунула кримському політв’язню Джелялу нове обвинувачення

Дата: 09 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Окупаційні силовики висунули затриманому в Криму активісту та журналісту Наріману Джелялу нове звинувачення – в контрабанді вибухового пристрою.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив адвокат Джеляла Микола Полозов.

Наріман Джелял

Полозов уточнив, що під час допиту Джелял скористався правом обвинуваченого не давати свідчень.

“Окрім раніше висунутих Наріману звинувачень у диверсії в складі організованої групи (п. “а” частини 2 ст. 281 Кримінального кодексу РФ) та в незаконному придбанні, зберіганні й перевезенні вибухових пристроїв, вчиненому організованою групою (ч. 4 ст. 222.1 Кримінального кодексу Росії), сьогодні Нарімана Джеляла звинуватили в контрабанді вибухового пристрою”, – написав захисник.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років.

У ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. Чоловік брав активну участь в установчому саміті Кримської платформи, мета якої – відновлення територіальної цілісності України та деокупація Автономної Республіки Крим. Затримавши громадянина України, силовики вивезли його в невідомому напрямку. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу.

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Нагадаємо, на початку вересня в окупованому Криму після обшуку вивезли в невідомому напрямку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла.

4 вересня в Сімферополі незаконно затримали понад 50 учасників спонтанного мирного зібрання, які вимагали від незаконного “управління ФСБ” повідомити місце перебування напередодні затриманих кримських татар. 

Сполучені Штати Америки рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США, КанадаЧехія та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.

За словами захисниці Сафіє Шабанової, політв’язня утримують у “жахливих умовах” в Сімферопольському СІЗО. У жовтні чоловіка незаконно помістили до психіатричної лікарні. 

Раніше правозахисниця Ірина Сєдова детальніше розповіла про справу Нарімана Джеляла

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter