Політв’язня Нарімана Джеляла утримують у найгірших умовах – адвокат

Дата: 27 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Заарештований у Сімферополі кримськотатарський активіст Наріман Джелял перебуває в найгірших умовах з усіх фігурантів “справи про диверсію на газопроводі”.

Про це повідомляє “Крим.Реалії” з посиланням на адвокатку Сафіє Шабанову та політв’язня Азіза Ахтемова, який також проходить у новій кримінальній справі проти кримських татар. 

Наріман Джелял

За її інформацією, Ахтемов розповів, що Наріман Джелял перебуває в спецблоці та в його камері дуже сиро. З розмов співкамерників він зрозумів, що камера, де утримують Джеляла, вважається однією з найгірших у СІЗО.

На свої умови утримання сам Ахтемов не скаржиться, його помістили в шестимісну камеру, але там перебувають семеро осіб. У камері є холодильник і телевізор, є можливість читати, сказав Ахтемов.

Раніше адвокат Микола Полозов також повідомляв, що Нарімана Джеляла утримують у спецблоці – спеціальному відділі СІЗО, де максимально обмежено як взаємодію із зовнішнім світом, так і з іншими ув’язненими.

Цього тижня стало відомо, що Джелялу знову посилили звинувачення. Тепер йому загрожує до 20 років позбавлення волі. Раніше ФСБ уже посилювала звинувачення проти Джеляла, перекваліфікувавши інкриміноване Наріману діяння з пособництва в скоєнні диверсії на повноцінну участь у скоєнні диверсії.

Нагадаємо, після проведення саміту Кримської платформи в Києві в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим розпочалася нова хвиля переслідувань кримських татар

У ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу.
 
7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.
 
Сполучені Штати Америки рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США, КанадаЧехія та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter