Політв’язня Нарімана Джеляла незаконно перевели до психлікарні – адвокат

Дата: 09 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Кримськотатарського активіста Нарімана Джеляла перевели із СІЗО, де він перебував останній місяць, у відділення психіатричної лікарні.

Про це у фейсбуці повідомив адвокат Микола Полозов.

Фото: “Кримська солідарність”

Буквально напередодні адвокатам Нарімана Джелялова стало відомо, що його вивезли із СІЗО Сімферополя, де він утримувався останній місяць. Як з’ясувалося, його перемістили в 15-е відділення Кримської республіканської психіатричної лікарні № 1 імені Н.І. Балабана”, – зазначив Полозов.

За його словами, це відділення, де проводиться стаціонарна психолого-психіатрична експертиза стосовно підслідних осіб, яких тримають під вартою.

Водночас адвокат нагадав, що раніше Наріман Джелял відмовився проходити психіатричну експертизу, оскільки підстав для її призначення не було.

“Жодних інших причин прийняття слідчим рішення про направлення Нарімана Джелялова на психіатричну експертизу, крім як застосування каральної практики, припустити неможливо”, – вважає Полозов.

Він додав, що після того, як стало відомо про місцеперебування Джеляла, його негайно відвідала адвокат Еміне Авамілєва і з’ясувалося, що заступника голови Меджлісу вивезли із СІЗО ще вчора, сама психолого-психіатрична експертиза триватиме від 21 до 28 днів.

Адвокат зазначив, що захист оскаржуватиме незаконне процесуальне рішення слідства про направлення Джеляла в стаціонар психіатричної клініки.

Як відомо, Наріману Джелялу знову посилили звинувачення. Тепер йому загрожує до 20 років позбавлення волі. Раніше ФСБ уже посилювала звинувачення проти Джеляла, перекваліфікувавши інкриміноване Наріману діяння з пособництва в скоєнні диверсії на повноцінну участь у скоєнні диверсії.

Нагадаємо, після проведення саміту Кримської платформи в Києві в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим розпочалася нова хвиля переслідувань кримських татар

У ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу.
 
7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter