Окупаційна влада Криму продовжує переслідування кримських татар та мілітаризацію дітей – правозахисники

Дата: 14 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У 2021 році окупаційна влада РФ у Криму продовжувала переслідувати кримських татар і проводила незаконний призов на строкову службу на тлі військової пропаганди серед школярів.

Про це повідомляється в доповіді Міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW).

Фото з відкритих джерел

Російська влада в Криму продовжувала переслідувати кримських татар, зокрема прирівнюючи релігійні або політичні переконання до участі в “Хізб-ут-Тахрір” – організація заборонена в Росії як терористична, але легально діє в Україні. Десятки кримських татар продовжували відбувати строки за довільними обвинуваченнями в участі в цій організації. Багато хто із засуджених були активістами Кримської солідарності – групи, яка надає підтримку кримським татарам, заарештованим за політично мотивованими підставами. У лютому та серпні за аналогічними надуманими підставами було заарештовано загалом 11 людей“, – йдеться в доповіді.

Зазначається, що в березні внаслідок чергової хвилі обшуків було затримано чотирьох чоловіків і одну жінку з-поміж послідовників “Свідків Єгови”. Того ж місяця Віктор Сташевський, якого протиправно звинуватили в організації міського осередку “Свідків Єгови”, був засуджений до шести з половиною років ув‘язнення.

У вересні за надуманим обвинуваченням “у пособництві саботажу” заарештували Нарімана Джеляла, одного з небагатьох кримськотатарських лідерів, які залишилися на півострові. У тій самій справі затримали ще чотирьох представників кримськотатарської громади.

Російська влада продовжувала закликати чоловіків на строкову службу, порушуючи міжнародне гуманітарне право. Призов на півострові проводився на тлі агітаційних кампаній та військової пропаганди серед школярів“, наголошується в доповіді.

Нагадаємо, раніше українські правозахисні організації заявили, що зібрали дані про “причетних до мілітаризації дітей” у Криму. Серед них щонайменше 12 осіб: від незаконних “міністрів освіти Криму” до вчителів шкіл, які булять дітей за невступ до мілітаристських формувань. 

Восени 2020 року Прокуратура Автономної Республіки Крим та Кримська правозахисна група надіслали до Міжнародного кримінального суду (МКС) спільне інформаційне повідомлення про мілітаризацію кримських дітей як воєнний злочин. 

У матеріалах, переданих МКС, містяться факти про проведення занять з тактики і стратегії військових дій, будови сучасної стрілецької зброї. Дітей навчають, як застосовувати певні види піхотного озброєння, зокрема автомат Калашникова та ручні гранати.

Як відомо, 11 грудня 2020 прокурорка МКС Фату Бенсуда завершила попереднє розслідування в справі “Ситуація в Україні”. Офіс прокурора збирається звернутися до суддів МКС із клопотанням про порушення кримінальної справи. 

Детальніше про мілітаризацію кримських дітей ви можете дізнатись у статті Миколи Мирного “Армія майбутнього”: як Росія мілітаризує українське дитинство в Криму”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter