У Гаазі розслідуватимуть справу щодо ситуації в Україні

Дата: 12 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У Міжнародному кримінальному суді Гааги завершили попереднє розслідування у справі “Ситуація в Україні”. Про це оголосила прокурорка Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда. 

Відповідну заяву було опубліковано на сайті МКС. 

Фото: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Справа стосується воєнних злочинів на території України, мова йде, зокрема, про вбивства, насильницькі зникнення, катування, переслідування українців за політичними та релігійними переконаннями, примусову депортацію населення Криму на материкову частину України та колонізацію півострова. Ці порушення норм міжнародного гуманітарного та кримінального права аналізувались Офісом Прокурора Міжнародного кримінального суду з 2015 року.

“Сьогоднi я можу повiдомити, що в результаті ретельного та незалежного процесу розгляду, ситуація в Україні визнана такою, що вiдповiдає критеріям Статуту для відкриття розслідування. Зокрема, i без шкоди будь-яким іншим злочинам, що можуть бути встановлені протягом розслідування, моя Канцелярія дійшла висновку, що на цей час існують розумні підстави вважати, що широкий дiапазон дiянь, скоєних в контексті ситуації в Україні, становлять воєнні злочини та злочини проти людяності в межах юрисдикції Міжнародного кримінального суду. Це висновки, якi будуть розглянутi бiльш детально у нашiй щорiчнiй Доповiдi щодо результатів проведення попереднього розслідування.

Наступним кроком в цьому процесi має бути звернення до суддів Палати попереднього провадження Суду за дозволом на  розслiдування. Це питання я маю намiр обговорювати  з наступним Прокурором, як тiльки його буде обрано, під час передачі справ. Тим часом моя Канцелярiя буде робити все необхiдне, щоб забезпечити цiлiснiсть майбутніх розслідувань щодо ситуації в Україні.

Рухаючись в напрямку наступної стадії стосовно ситуації в Україні, я повною мiрою розраховую на пiдтримку влади України, а також однаково закликаю до спiвпрацi всi сторони конфлiкту”, – повідомила Фату Бенсуда.

Заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов, назвав таке рішення черговим кроком для забезпечення правосуддя та притягнення до відповідальності винних у вчиненні найтяжчих злочинів на території Криму та Донбасу. Також він підтвердив готовність продовжувати двосторонню співпрацю. Разом з тим Україна розраховує на розслідування та притягнення до відповідальності воєнних злочинців та їх пособників Міжнародним кримінальним судом.

“Завершення попереднього вивчення ситуації є важливим кроком та гарантією правосуддя, в тому числі над вищим політичним та військовим керівництвом країни-окупанта.

Приємно відзначити, що докази, зібрані національними правоохоронними органами та прокуратурою спільно з українськими і міжнародними неурядовими організаціями, стали достатньою підставою та переконливими аргументами для найвищої міжнародної інстанції у сфері кримінальної юстиції”, зазначив Мамедов.

Нагадаємо, канцелярія прокурора Міжнародного кримінального суду аналізує події в Україні з 25 квітня 2014 року.

17 квітня 2014 року Україна подала суду заяву про визнання його юрисдикції щодо передбачуваних злочинів, скоєних на території України в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Український уряд також звернувся до Міжнародного кримінального суду вдруге 8 вересня 2015 року. Другою заявою Україна визнала юрисдикцію МКС щодо передбачуваних злочинів, скоєних на території України після 20 лютого 2014 року без кінцевої дати. Після цього прокурор суду включила в попереднє розслідування у справі “Ситуація в Україні” події після 20 лютого 2014 року в Криму і на сході України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter