Україна повідомила Міжнародний кримінальний суд про незаконну мілітаризацію дітей у Криму

Дата: 01 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Кримська правозахисна група надіслали до Міжнародного кримінального суду (МКС) спільне інформаційне повідомлення про мілітаризацію кримських дітей як воєнний злочин. 

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, про це заявила голова Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольга Скрипник

Голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник

Документ містить докази не лише примусу до служби в Збройних силах РФ громадян України, а й докази масштабних кампаній з пропаганди служби в російських збройних силах серед кримських дітей. 

За даними Кримської правозахисної групи, Росія, порушивши міжнародне гуманітарне право, призвала щонайменше 25 тисяч громадян України до лав своїх збройних сил. Тих українців, які відмовляються від служби, РФ переслідує в кримінальному порядку. Автори повідомлення задокументували щонайменше 135 кримінальних справ. 

Антирекордсмен у таких рішеннях – “Ленінський районний суд” у Севастополі та, зокрема, громадянин України, “суддя” Анатолій Василенко. Загалом цей “суд” ухвалив 40 рішень за ст. 328 Кримінального кодексу Росії. 

Автори інформаційного повідомлення виокремлюють систему нормативних актів у російському законодавстві й низку посадовців Російської Федерації та де-факто влади в Криму, які працювали над незаконною мілітаризацією на півострові

“Подання до Міжнародного кримінального суду інформує про навчальні заклади на окупованій території Криму, які здійснюють військову підготовку серед дітей. Це як спеціалізовані навчальні заклади, які здійснюють військову підготовку, так і певні військові курси для учнів загальноосвітніх шкіл. Вони були включені в подання, оскільки протягом навчання в цих навчальних закладах або на цих навчальних курсах, окрім навчання поводження зі зброєю та надання базової військової підготовки, у дітей формують російську громадянську ідентичність, також їм прищеплюють російські військові традиції та наставляють їх на шлях подальшої військової служби в армії окупанта”, – сказав Богдан Мельникович, юрист та експерт із міжнародного гуманітарного права Кримської правозахисної групи.

За його словами, у поданні є відомості стосовно роботи таких організацій, як “Кримпатріотцентр”, ДТСААФ Росії та “Юнармія”.

Аналітикиня КПГ Ірина Сєдова повідомила, що Фонд грантів президента РФ роздає кошти російським та місцевим організаціям у Криму на пропаганду служби в армії. Так, до прикладу, 2018 року севастопольська організація “Патріотична молодь доброї волі” отримала від президента Росії 1,2 млн рублів на створення в дітей та підлітків мотивації до служби в російській армії. У 2019 році ця ж організація отримала ще майже 2 млн рублів на ті самі цілі.

Грант на суму близько мільйона рублів також отримував 2017 року й джанкойський військово-патріотичний центр “Сиваш”. 

“Ці всі кошти спрямовуються на пропаганду, щоб підготувати дітей до служби в армії. Щоб коли вони виростуть, то вже не сумнівалися, що їм треба служити в російській армії і, якщо треба, померти зі зброєю в руках за Росію”, – прокоментувала аналітикиня. 

Аналітикиня Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова

За її словами, російські військові в Криму та місцева влада мають свої окремі бюджети на мілітаризацію. Вони також реалізують перелік ухвалених у спеціальному наказі заходів.

Прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний повідомив, що мета інформаційного подання – притягнення винних у цьому воєнному злочині до відповідальності. 

“Національне законодавство дає нам можливість документувати та розслідувати цей злочин, утім відсутність доступу до окупованої території, відсутність співпраці з Російською Федерацією як з державою-окупантом звужує наші можливості. Тому саме Міжнародний кримінальний суд може завершити розслідування безпосереднім притягненням винних до відповідальності”, – сказав він. 

Серед підозрюваних прокуратура АРК виокремлює президента Росії Володимира Путіна, міністра оборони РФ Сергія Шойгу, російський генштаб, військових комісарів у Криму, голову уряду країни Дмитра Медведєва, кремлівського куратора в Криму Сергія Аксьонова, губернаторів Севастополя. 

Нагадаємо, ст. 438 Кримінального кодексу України забороняє застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, та інші порушення законів і звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами. Ст. 51 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняє державі-окупанту тиск і примус мешканців окупованої території до служби у своїх збройних силах, а також пропаганду на користь добровільного вступу до армії держави-окупанта.

Детальніше про мілітаризацію кримських дітей ви можете дізнатись у статті Миколи Мирного “Армія майбутнього”: як Росія мілітаризує українське дитинство в Криму”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter