Очільницею ВАКС стала суддя Віра Михайленко

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Загальні збори суддів Вищого антикорупційного суду обрали головою суду Віру Михайленко. 

Про це повідомили у ВАКС. 

Фото: ВАКС

Михайленко була суддею Вищого антикорупційного суду від початку роботи ВАКС, з вересня 2019 року. До цього вона працювала викладачкою та керувала адвокатським об’єднанням “Веста”. 

За даними медіа, які посилаються на декларацію судді від 2019-го, у її власності квартира в передмісті Києва і ще одна в співвласності. Також вона володіла автівкою Skoda Rapid 2013 року випуску. 

У 2020 році, коли Михайленко була слідчою суддею, вона дозволила провести спеціальне досудове розслідування щодо міністра екології та природних ресурсів часів Януковича Миколи Злочевського. За це його адвокат подав на неї скаргу до Вищої ради правосуддя, яка оголосила Михайленко попередження. 

У ВАКС це сприйняли як тиск на суд, а сама Михайленко згодом змогла оскаржити це попередження. 

Вищий антикорупційний суд розглядає справи, які розслідує Національне антикорупційне бюро. Першою головою ВАКС була суддя Олена Танасевич, однак із травня минулого року її обов’язки виконував Олег Павлишин, який має найбільший суддівський стаж серед колективу. 

Танасевич залишила посаду, бо строк її повноважень сплив. 

Будівля Вищого антикорупційного суду. Фото: ВАКС

Вперше Антикорупційний суд відправив до в’язниці посадовця за хабарництво влітку 2020-го. Цим посадовцем став депутат Київської обласної ради Олександр Мефодій, який за 5 тисяч доларів обіцяв підприємцю повернути вантажівку, що була речовим доказом у кримінальній справі.

Відтоді ВАКС визнав винними в корупції чимало посадовців та суддів. Утім, на самих суддів ВАКС чинять тиск.

До прикладу, суддя Танасевич особисто отримувала погрози у фейсбуку, а в жовтні 2020-го на територію внутрішнього двору суду кинули гранату. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter