Німецький генпрокурор почав розслідування російських злочинів в Україні

Дата: 08 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Генеральний прокурор Німеччини Петер Франк розпочав розслідування за підозрою у скоєнні воєнних злочинів російськими військовими в Україні.

Про це повідомляє Spiegel.

Генеральний прокурор Німеччини Петер Франк. Фото: Alex Kraus

За інформацією з судових кіл, на яку посилають журналісти, нині розпочато так звану структурну процедуру, яка служить для забезпечення значних доказів і непрямих доказів, щоб згодом мати можливість вжити заходів проти окремих винних.

Видання зазначає, що до дій Франка спонукали фотографії зруйнованих житлових кварталів українських міст, інформація про використання Росією касетних бомб, про руйнацію цивільної інфораструктури та про інші звірства російських загарбників.

До уваги також потрапила інформація про так звані списки “цілей” серед українського вищого керівництва, які нібито ведуть дислоковані в Україні російські, зокрема, чеченські підрозділи. 

У Німеччині федеральний прокурор може переслідувати воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні у всьому світі. Так, торік в країні відправили за ґрати за співучасть у злочинах проти людства 44-річного колишнього співробітника таємної поліції Сирії на ім’я Еяд аль-Гагіб.

Наслідки російських бомбардувань у Ірпені на Київщині, 6 березня 2022 рік. Фото: Emilio Morenatti/AP Photo

Він разом з іншими сирійськими силовиками, як встановили слідчі, арешутвав близько 30 демонстрантів у місті Дума, яке у 2011-му охопили протести проти режиму президента Башара Асада.  Арештованих людей доправляли до в’язниць, де згодом катували, а деяких – вбивали. 

Задля притягнення його до відповідальності німецькі прокурори посилалися на універсальну юрисдикцію – принцип міжнародного права, який дозволяє судити іноземців, що скоїли воєнні злочини за кордоном.

Нагадаємо, що 7 березня у Міжнародному суді ООН розпочалися слухання за позовом України проти Росії в справі щодо звинувачень у геноциді. Україна вимагає, аби суд визначив забезпечувальні заходи щодо Росії, зокрема, щодо негайного припинення військових дій.

Раніше Рада ООН із прав людини створила незалежну комісію для розслідування порушення прав людини під час військової агресії РФ, а в Україну виїхали слідчі Міжнародного кримінального суду.

Українські громадські та урядові організації зафіксували вже всі типи воєнних злочинів з боку Росії. Приклади воєнних злочинів ZMINA збирає тут, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter