У Німеччині сирійського офіцера відправили за ґрати за співучасть у злочинах проти людства

Дата: 24 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Суд у Німеччині визнав колишнього співробітника таємної поліції Сирії винним у сприянні злочинам проти людства.

Про це повідомляє Politico.

Адвокат Патрік Крокер та співпозивач Васим Мукдад виступають перед ЗМІ в Кобленці після ухвалення вироку. Фото: Getty Images

Справу проти 44-річного колишнього співробітника таємної поліції Сирії на ім’я Еяд аль-Гагіб розглядав суд міста Кобленц. Згідно з матеріалами, восени 2011 року засуджений та інші офіцери заарештували близько 30 демонстрантів у сирійському місті Дума, яке тоді охопили протести проти режиму президента Башара Асада. Обвинувачений супроводжував затриманих до в’язниці. Водночас судді дійшли висновку, що Еяд знав про нелюдське поводження, якого зазнаватимуть в’язні, та загрозу їхнього вбивства. 

Прокурори вимагали п’яти з половиною років тюремного ув’язнення, але захист чоловіка просив виправдання, аргументуючи це тим, що його життя було б у небезпеці, якби він не виконував наказів.

Офіцер сирійської розвідки Еяд аль-Гаріб на суді. Фото: Reuters

Рішення суду, як наголошують журналісти, стало першим за межами Сирії, яке ухвалили щодо злочинів, скоєних під час громадянської війни в країні. Задля притягнення колишнього співробітника таємної поліції до відповідальності німецькі прокурори посилалися на універсальну юрисдикцію – принцип міжнародного права, який дозволяє судити іноземців, що скоїли воєнні злочини за кордоном.

Наразі в Німеччині на вирок чекає 58-річний сирійський військовий Анвар Раслан. Обидва чоловіки отримали притулок у Німеччині. Правозахисники та жертви тортур сподіваються, що справа Еяда cтворить прецедент. 

Нагадаємо, що наприкінці минулого року із сирійського табору біженців Аль-Хол звільнили двох українок з дітьми, чиїх чоловіків звинувачують у підтримці терористів з “Ісламської держави”. Після початку громадянської війни в Сирії табір почав приймати людей, які втікали від боїв, а згодом від переслідувань терористів з ІДІЛ. Хоча спочатку Аль-Хол був розрахований на 11 тисяч людей, вже у 2019 році кількість його жителів сягнула 63 тисяч осіб, більшість із яких – жінки та діти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter